Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Hur delar vi luften mellan oss?

2017-07-19

Fakta:

Namn: OutOf aiR
Koreografi: Irina Lavrinovic/Asher Lev
Plats: SKMU Sørlandets kunstmuseum, Ravnedans 8-13/7 2017 i Kristiansand, Norge
» http://www.ravnedans.com

Hur delar vi luften mellan oss? Hur kan vi andas genom varandra och spara luft? Går det att andas på botten av ett badkar?
Vi får en mjölkvit ballong var i handen vid entrén till Irina Lavrinovic och Asher Levs rörelseinstallation OutOf aiR på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. I rummet möter oss ett vattenfyllt badkar och Lavrinovic ber oss stiga närmre. Iklädd simglasögon, näsklämma och vanliga blommiga kläder stiger hon sedan ner i det ljust gröna vattnet och tiden står plötsligt still, fläkten surrar inte ens. I bakgrunden blåser Asher lev ömsom i ett rör, ömsom i en stor, beige ballong. Det hela är märkligt suggestivt och en aning prekärt men när Lavrinovic börjar dirigera vår andning i rummet och bygger upp en förstämning inför det som skall komma är det lätt att bli paralyserad av hur snabbt en grupp främlingar kan dela en andning och skapa en gemensam lunga. Sen dyker Lavrinovic ner under vattnet, redan uppvärmd av djupandning och rummet blir mycket tyst. Länge. Lite oroliga stirrar vi ner på henne där hon ligger och ler bakom sina simglasögon på botten av karet och undrar väl alla hur länge hon skall orka. Själv börjar jag skruva på mig lite, vill blåsa upp min ballong och hjälpa till. Men det dröjer innan den signalen kommer och när den gör det är det som om hela gruppen av människor som står samlade runt karet blåser upp sina ballonger på rekordfart. Stora blir de snabbt. Sen vinkar hon fram oss en och en och vi blir ombedda att ge ifrån oss vår ballong och genom vattnet andas så Lavrinovics med hjälp av vår luft. Lugnt och sansat. En och en. Över tjugo minuter.
Jag kommer att tänka på hur sårbart det är det här med syre och koldioxid. Hur jorden vi delar både kräver och avger det vi alla behöver för att finnas till och hur sällan detta egentligen blir tydligt. Men här på SKMU stapplar jag ut ur Out of aiR med en förhöjd samhörighetskänsla med allting levande och med en pånyttfödd insikt om alltings bräcklighet. Ensam är inte stark.

Karl Svantesson

Fler Recensioner

Annonser