Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Vardaglighetens magiska lyhördhet

2017-07-18

Fakta:

Namn: Hører du ikke hva jeg danser, eller?
Koreografi: Siri Jøntvedt
Musik: Ivar Grydelands
Ensemble: Siri Jøntvedt och Ivar Grydeland
Plats: Alladin Blå / Kristiansand / Norge
» http://www.ravnedans.com

Att komma in och sätta sig i publiken och se Siri Jøntvedt sitta på sin stol och vagga lätt fram och tillbaka medan Ivar Grydelands ljudmatta vibrerar överallt är som att kliva in i mitten av en Aki Kauruismäkifilm. Kroppens vardaglighet, den enkle rörelsernas gest, händerna på knäna, stryker fram allt det som de skall göra och allt de gjort och just som i filmerna, väcker de igenkänning, minnen och stor genorositet. Sen att verket handlar om relationen mellan ljudkonstnären Grydeland och dansaren Jøntvedt förstärker bara Kaurismäkikänslan. Med humor och allvar balanserar verket mellan öppen repetition och magisk lyhördhet. Att undersöka varandra utan att lämna sig själv, det egna verkar vara tricket, biljetten vidare. Hur lätt är det inte i alla relationella samarbeten att en går upp fördjupt antingen i det egna eller i den andres. Här klarar duon av balansgången och verket bågnar av humor, egensinnighet och eftertanke men framför allt av allvarsam lek. Att som dansare plötsligt ha två megafoner till hands behöver inte betyda att de går att använda hur som helst, själva bilden räcker långt, vilka vapen de är om de används rätt. Grydelands pojkaktiga ljudundersökning visar sig även innehålla mycket genomarabetade ljudbilder, fördjupade på rätta ställena utan att gå till överdrift men som samtidigt hela tiden låter för mycket, eller för lite för att jag skall tröttna. Tillsammans är de inte. Men ändå behöver de varandra och bildar därför ett par. Svårt att glömma. Vill se och höra mer.

Karl Svantesson

Fler Recensioner

Annonser