Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Bolsjojteatern ställer in planerad världspremiär på balett om Rudolf Nurejevs liv

2017-07-10

I nådens år 2017, när den ryska oktoberrevolutionen fyller 100 år, har ledningen på Bolsjojteatern ställt in en balett av oklara skäl, Verket handlar om den mest berömde ”avhoppade” dansaren Rudolf Nurejevs liv.
Nurejev är inte bara kontroversiell på grund av sin politiska betydelse som levande protest. Under uppseendeväckande former vägrade han att kliva på planet tillbaka till Sovjetunionen på flygplatsen Bouvet i Paris, den 16 juni 1961. Han och kollegorna i Mariinskijbaletten hade gästdansat i den franska huvudstaden och Nurejev hade fått besked om att han skulle skickas hem direkt medan den övriga truppen skulle vidare för ett gästspel i London. Han valde istället att bli politisk flykting. Avhoppet blev också avstamp för Nurejevs världskarriär.
Detta är inte den för ryska förhållanden enda kontroversiella detaljen i Nurejevs fantastiska liv, en likaså delikat del av hans biografi handlar om stjärnans homosexualitet. I Ryssland finns numera ett lagstadgat förbud mot att ”propagera för homosexualitet”. Kan detta möjligen ha bidragit till beslutet från 8 juli att ställa in den hett efterlängtade världspremiären av baletten Nurejev?
Nu har dock Bolsjojteaterns chef Vladimir Urin meddelat att det inte finns några planer på att ställa in baletten om den legendariske Nurejev. Däremot har premiären skjutits upp till början av maj 2018, och skälet som anges är att baletten helt enkelt inte hunnit bli klar i tid. Istället för den planerade världspremiären har man hastigt lagt in föreställningar av Don Quijote samt försäkrat att de som köpt biljetter till Nurejev får pengarna tillbaka.
Teamet bakom den nya baletten om Nurejevs liv är kompositören Ilja Demutskin, regissören Kirill Serebrennikov och koreografen Jurij Possochov, det vill säga samma konstnärer som tillsammans stod för den spännande baletten Vår tids hjälte efter Jurij Lermontovs verk med samma titel (Se Danstidningen 4/2015).
Frågor har också ställts om huruvida den uppskjutna premiären kan ha något samband med de ekonomiska skandaler som Kirill Serebrennikovs teater Gogol Center anklagats för. Men Bolsjojteaterns generaldirektör, som i samband med dessa anklagelser skrev ett öppet brev till Putin till Kirill Serebrennikov försvar, har förklarat att detta inte har något att göra med den uppskjutna premiären.

Se vidare www.kommersant.ru/doc/3351016

samt www.bbc.com/news/world-europe-40546377

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser