Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Hans van Mannen, 84, får fin utmärkelse från franska staten

2017-07-06

Commandeur des Arts et des Lettres – ett så stiligt namn på en av de finaste utmärkelser en människa i den kulturella världen kan få! Och nu har den just delats ut till Hans van Manen vid dansfestivalen i Montpellier i Frankrike där hans gärning tillägnats två kvällar (mer från Montpellier i Danstidningen 4/2017). van Manen är koreograf från Nederländerna och har under åtskilliga år varit knuten till Holländska Nationalbaletten där han ännu är huskoreograf. Han är den första scenkonstnär från Nederländerna som fått denna franska hedersbetygelse.
Hans van Manen är en välförtjänt kommendör: det är inte många som skapat så många baletter som han, fler än 125 stycken. Omkring 50 kompanier runt om i världen har dansat hans verk. Och han har arbetat med många av de allra största dansarna. I det pressmeddelande som skickats ut från Holländska Nationalbaletten nämns stjärnor som Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalja Makarova och Rudolf Nurejev. Att just de har dansat hans verk skvallrar också om att van Manen varit med ett tag. Haydée är nu 80, Makarova 77 och Nurejev skulle ha varit 79 om han fått leva.
Hans van Manen, 84, har lyckats skapa verk med lång räckvidd, över geografiska och åldersmässiga gränser. Hans verk Solo (från 1997) dansades på Kuopio dansfestival före midsommar i år av tre unga och urstarka dansare från NDT 2, det vill säga Nederländska Dansteaterns kompani för utveckling av unga talanger.
Och senast Danstidningen skrev om van Manen var när en del av hans verk Mutations (från 1970), som här fick heta Naked Solo, syntes i samband med Hege Haagenruds projekt Use My Body While It’s Still Young. Det skedde på Codafestivalen i Oslo 2015. I Use My Body… var de fyra dansarna i åldrarna 64 till 79 år. (se Danstidningen 6/2015).
Tilläggas kan att två svenska danskonstnärer, nämligen Birgit Cullberg och Mats Ek, hör till det illustra sällskap som hyllats av franska staten via utmärkelsen Commandeur des Arts et des Lettres.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser