Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Nicolas Le Riche, före detta stjärndansare från Parisoperans balett, blir Operans nya balettchef.

2017-07-03

Den under sin karriär så fantastiske stjärndansaren Nicolas Le Riche, som själv regisserade sin mycket personliga och annorlunda avskedsgala från Parisoperans balett 2014, tar över den konstnärliga ledningen för Kungliga Baletten i Stockholm. Redan när Brigitte Lefèvre samma år avgick från sin chefspost vid Parisoperans Balett ryktades det att den enastående virtuose karaktärsdansaren Nicolas Le Riche var en av kandidaterna till att efterträda henne. Så blev det ju inte, hon kom istället att efterträdas av den endast kortvarige Benjamin Millepied, och nu har ju Parisoperan istället hittat rätt chef i Agnès Letestu, i likhet med le Riche före detta étoile.
Nicolas Le Riche och hans fru, även hon före detta stjärna vid Parisoperans balett, Clairemarie Osta, startade istället en dansskola, bland annat för barn från 8 år. Familjen har själv två små flickor. Deras skola kallad LAAC (L’Atelier de L’Art Chorégraphique) är inrymd i Studio Cupole på Théâtre des Champs-Elysées, men nu tar som sagt Nicolas Le Riche istället över Operans balett i mitten av augusti. Den avgående balettchefen Johannes Öhman hamnar ju i stället i spetsen för Staatsballet i Berlin.
Intressant är att Nicolas Le Riche i Operans pressmeddelande betonar att han också vill ha ett nära samarbete med husets musiker, ”för att understryka Kungliga Operans unika identitet”.
Nicolas Le Riche är också koreograf, 2005 hade hans balett Caligula urpremiär på Parisoperan till musik av Vivaldis De fyra årstiderna. Caligula är den romerske kejsare som enligt ryktet var en särdeles grym och extravagant despot och har bland annat gått till historien för att ha utnämnt sin favorithäst till senator.
Nicolas Le Riche har under sin strålande karriär alltid varit en av Parisoperans mest publikdragande manliga dansare, och när han intervjuas, beskriver han inte alls dansen som något strävsamt eller svåruppnåeligt, utan snarare som en njutning och en upplevelse av nuet. Det är bara att lyckönska Kungliga Operan.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser