Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Bollywoodglädje i subarktiskt ljus

2017-06-30

Under veckan före midsommar bjöd Kuopio dansfestival för 48:e gången på internationell danskonst. På finska heter festivalen Kuopio Tanssii ja Soi och den lockar lokalbefolkning och tillresta besökare med danskonst från världens alla hörn. De professionella föreställningarna äger mestadels rum på kvällstid. På dagarna kan den som så önskar ägna sig åt andra dansanta aktiviteter. Just i år hade festivalen gjort en extra stor satsning på utbildning: 60 olika kurser för barn, nybörjare, amatörer och professionella stod på det ambitiösa programmet. En kurs föreföll mer exotisk än annat i det rika utbudet: dans à la Bollywood.
En särdeles solig dag kunde en färgstarkt utstyrd kvinna med rasslande armband och glitter i vackert svepande kjol ses skynda förbi några av de gamla trähusen i stadens centrum. Hon ska uppträda bland lunchgäster på en av stadens många restauranger med några av sina korta dansberättelser i Bollywood-stil.
Hon heter Ilona Kolachana och är hemmahörande i Helsingfors där hon undervisar i dans. Hon är i Kuopio för att lära kvinnor i varierande åldrar vad en vrickning på höften eller vridning på halsen kan åstadkomma, eller vad en elegant handgest eller ett ögonkast kan berätta. För Bollywooddansen är så mycket mer än bara glitter, glamour och flirtiga blickar. Den må ha uppstått som en viktig del av världens största filmindustri, den indiska färgstarka framgångssaga som kallas just Bollywood. Men dansen i filmerna bygger bland annat på gammal indisk rörelsekonst som kathak och bharata natyam förklarar Ilona Kolachana när hon tar en paus för ett kort samtal efter sitt uppträdande på restaurangens lilla veranda.
– Jag visste inte ett dugg om Bollywood när jag första gången reste till Indien, som en typisk ”backpacker” på jakt efter nya intryck. Det som lockade mig mest med just den här dansen var musiken och det visuella överdådet. Det var så olikt allt det västerländska som jag tidigare hade stött på. Sedan upptäckte jag hur komplex skönheten i dansen var. Det var verkligen en utmaning att sätta sig in i de olika turerna och gestiken och tillägna sig en djupare kunskap i ämnet, konstaterar Ilona.
Hon talar sig varm för den glädje det för med sig att dansa som i en Bollywoodfilm. Sångerna hon dansar till berättar olika historier, om kärlek och svek och intriger av allehanda slag. Hennes handrörelser är som teckenspråk – de är inte bara dekorativa utan verkligen betydelsebärande. Om detta och mycket annat förmedlar hon kunskap, sedan tio år i den finländska huvudstaden men nu alltså i Kuopio.
Att en hel del av de tillsynes konventionella – och mycket klädmedvetna! – kvinnor jag mött på Kuopios gator och torg är beredda att lägga tid, kraft och pengar på att under en vecka lära sig just denna form av orientalisk dans kan verka märkligt. Och ändå inte: så här långt upp i norra Finland finns det mörker i övermått under större delen av året. Det kanske ska till något som detta för jaga bort det. Under den korta period då midnattssolen lyser över Kuopio – lämpligt nog just då dansfestivalen äger rum – sprider sig en sorts allmän eufori i staden. Den märks också då Ilona Kolachanas elever visar upp nyvunna lärdomar inför släkt och vänner i Musikhallens ljusa samlingslokal. Det kanske inte är till hundra procent rätt i varje magdansvariation, möjligen är det något finger som inte pekar alldeles som det borde i varje gest – men också här finns glädjen, á la Ilona och Kuopio, och den går inte att ta miste på!
Nancy Westman

Vi återkommer med rapporter från den professionella delen av Kuopio dansfestival i Danstidningen Nr 4/2017.
I Danstidningen Nr 3/2017 kan ni läsa mer om kathak, en av de danser som inspirerat till Bollywooddansen.
Och för er som bor i eller besöker Stockholm de närmaste dagarna finns chansen att se Bollywooddans i en av Parkteaterns satsningar denna sommar. BollywoodOperan spelas på Nytorps gärde i Björkhagen den 4 juli och i Rålambshovsparken den 5 juli, båda kvällarna klockan 19. Fri entré som alltid på Parkteatern!

Fler Nyheter

Annonser