Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

H.C. Andersen tolkad i dans, installationer och smakupplevelser

2017-06-25

När koreografen Ingrid Kristensen i fjol mottog H.C. Andersens Ærespris (H.C. Andersens hederspris), var det för ”sina kreativa, poetiska och sagolika tolkningar av H.C. Andersen genom dansen.” Fantasifulla och sinnliga sagotolkningar, som den argentinsk-danska koreografen och hennes kompani, som har sin bas i Odense, med stor succé och ihärdighet har kreerat under de senaste 16 åren.
Nu har Ingrid Kristensen flyttat in på två våningar av Huset-KBH mitt i Köpenhamn, där hon under
rubriken H.C. Andersen Experience under hela sommaren sommeren gjuter nytt liv i H.C. Andersens sagor såväl genom dansföreställningar som magiska installationer och sagolika smakupplevelser.
”Jag tycker att det finns ett behov av att förmedla H.C. Andersen på nya och icke-museala sätt. Precis som när jag arbetade med mitt forskningsprojekt Sans & Dans (Sinnen & Dans), är mitt mål fortsatt att göra dansen både tillgängligare och experimenterande med nya format, rum och ramar. Och självklart skapa nya konstnärliga uttryck i interaktion med våra olika sinnen,” säger Ingrid Kristensen.
> Sex gånger dagligen kan man få uppleva de korta dansföreställningarna, The Experience, som inkluderar tolkningar av olika sagor.. Och varjer dag kl. 14 kan man se den 45 minutter långa dansföreställningen The Grand Experience med hela tolv av H.C. Andersens sagor bl.a. Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och Skuggan. Den sistnämnde utvecklar sig likt en tango i lek med ljus och skugga.
Totalt medverkar fem internationella dansare i föreställningarna, inklusive den estniska balettsolisten, Teele Ude, som bl.a. är känd för sin roll som Clara i Nøddeknækkeren (Nötknäpparen) i Tivoli.
”Några av dansinslagen som exempelvis Tummelisa till Fuzzys musik appelerar mycket till barn medan De röda skorna till Ravels Bolero är en mera vuxen sagoföreställning . I den stora föreställningen försöker jag hela tiden skifta mellan det magiska och det realistiska. Det är förstås något, som jag har med mig från min latinamerikanske kultur,” säger Ingrid Kristensen.
Sedan 2006 har hon arbetat med fiberljuskostymer i sina föreställinger. De flotta ljuskostymerna, som är utformade av Else Marie Schjerning, kan nu upplevas i bl.a. Den lilla flickan med svavelstickorna och Näktergalen, men också i installationerna i H.C. Andersen Experience. Här ingår de tillsammans med designeren Anders Vejen Andersens fina laserutskurna akrylfigurer och mobiler, som bl.a. præsenterer kragen från Klods-Hans (Dummerjöns ) och blomsterängeln från Tummelisa.
”Min ambition i H.C. Andersen Experience har varit, att dans och installationer skulle vare tolkningar av samma saga.” säger Ingrid Kristensen, som även har sett till att sagorna återspeglas i caféets sagomenuer.
De bjuder bl.a. på vackra Tummelisa-åkandekakor, Prinsessans Wasabi-ærter och Ole Lukøjes citronmånekage
med drömmete. Och man kan ha tur att se bartendern alias performeren Danni Selle spontant hoppa fram och improvisera över en av H.C. Andersens kända sagor.

Vibeke Wern

H.C. Andersen Experience, Magstræde 14, 3. & 4. väninngen København K, tisdag – söndag kl. 11-18 till och med 27 august. Se www.hcandersenexperience.com

Fler Nyheter

Annonser