Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Vackert kinesiskt kärleksdrama

2017-06-23

Fakta:

Namn: Butterfly Lovers
Koreografi: Paul James Rooney
Regissör: Paul James Rooney assisterad av Tori Cooper
Musik: He Zhanhao och Chen Gang
Ensemble: Tivoli Ballet Teater.
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Det är fullkomligt genialt av Pantomimeteatrets engelska dansare och koreograf Paul James Rooney
att använda sig av idén att skapa en balett om den gamla kinesska folksagan Butterfly Lovers till Tivolis kinesiska påfugleteater.
Lämpligt nog har Rooney kreerat sin koreografi till en av de i Väst mest kända kinesiska orkesterverken, nämligen He Zhanhaos och Chen Gangs Butterfly Lovers Violinkoncert från 1959, som just är komponerad som en fantasi över den mer än 1300 år gamla kinesiska kärlekssagan, ett drama som både ger associationer till Romeo och Julia och filmen Yentl om den judiska flickan, som förkläder sig till ung pojke för att få en utbildning. I Butterfly Lovers är det flickan Zhu, som gärna vill gå i skolan, vilket annars är förbehållet pojkar. Hennes far ger henne lov att göra det på villkor att hon förkläder sig till pojke.
Som Zhu ser vi i början av baletten Kathleen Vidiera i rosa klänning ge sig hän i en glad och kokett tåspetsdans med härligt flex i fötterna tillsammans med fyre vänninor med parasoller. Tivolis balletchef, Peter Bo Bendixen, som för första gången på tio år är med på scenen, utvecklar en stark karaktär som Zhus både myndige och kärleksfulla far. Iförd pojkkläder, men fortfarande i tåspetsskor, försöker Zhu, när hon börjar skolan, lustigt följa med i de fem pojkkamraternas livliga rörelser och språng.
I skolen förälskar Zhu och pojken Liang sig i varandra, och deras känslor uttrycks fint i en dröm pas de deux dansat av Helena Casado och Jesús Marrereo Díaz i vårgröna kläder. Men när Zhu blir hämtad hem för att bli gift, dör den fortvivlade Liang, som blir expressivt och säkert dansad av Luca Varone, Vid brölloppet flyr Zhu iväg från sin brudgum gestaltad av den eleganta Robin Bernadet och hon dör vid sin älskades grav.
Mycket vackert ser vi det unga paret återuppstå och förenas som fjärilar med stora vingar på ryggen. På det hela taget är föreställningen fylld av visuell skönhet med dansarna iförda Charlotte Østergaards silkeskostymer i bl.a. raffinerade rosa och gråsvarta nyancer framför blomstrande körsbärsträd. Paul James Rooney har lyssnat in sig väl i den både romantiska och kinesiskt klingande musiken och har skapat en varierad koreografi, och effektfult och överraskande rör sig sagobaletten iväg utanför själva scenen.

spelas till och med 14 juli.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser