Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Kinesisk saga på Pantomimeteatret på Tivoli i Köpenhamn

2017-06-16

Fakta:

Namn: Butterfly Lovers
Koreografi: Paul James Rooney
Regissör: Paul James Rooney
Musik: He Zhanhao og Chen Gong
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Tivolis Pantomimeteater – byggd i kinesisk stil – visar äntligen en riktig kinesisk saga. Den gamla folksagan Butterfly Lovers – en tragisk kärlekshistoria a la Romeo och Julia – är av den brittiska koreografen och dansaren Paul James Rooney omformad till en fin liten dansföreställning för hela familjen.
Sagan handlar om den unga flickan Zhu, som gärna skulle vilja gå i skolan, men sådant är bara till för pojkar. Hon tjatar på sin far om att få lov att gå på en konstskola och till slut går han med på detta, men bara på ett villkor, att hon klär ut sig till pojke. På skolan möter Zhu pojken Liang, som förälskar sig i henne, redan innan han förstod att det verkligen var en flicka. Zhu besvarar hans känslor, och tillsammans smiter de från skolan och försvinner istället ut bland de frodigt blomstrande träden. Deras unga lycka blir emellertid kortvarig, för Zhu blir hemkallad från skolan och mot sin vilja ska hon giftas med en rik man. Liangs hjärta brister av sorg och Zhu flyr från sitt eget bröllop. I sin förtvivlan söker hon upp Liangs grav på kyrkogården. Då öppnar sig graven, och Zhu försvinner ner i den. Men som vackra fjärilar återuppstår Zhu och Liang, och med fladdrande vingar återförenas de.
Kathleen Videira och Luca Varrone dansar huvudrollerna som Zhu och Liang. Särskilt Kathleen Videira briljerar som flickan, som både kämpar mot sin rika, konservativa familj och de traditionella könsmönstren. Med tårfyllda ögon flyr hon från sitt bröllop, hon stiger ner från scenen och uppriven springer hon i sin fladdrande klädnad iväg över den gräsplan där publiken står och sitter. Det är dramatiskt och fint iscensatt.
I slutscenen använder man sig än mer av området där publiken sitter. Medan Kathleen Videira och Luca Varrone dansar som fjärilar uppe på scenen, står de övriga dansarna ute bland publiken och svänger långa stänger med fjärilar på. Det är en fin och barnvänlig idé, som kompletteras av färgade silkesband som dekorativt släpps ner från Pantomimeteatrets två torn. Barnvänliga är också skolscenerna med de oroliga eleverna som har svårt att koncentrera sig på lärarens undervisning. De vill hellre dansa runt i klassrummet och svingar sig akrobatiskt över sina bänkar. Det är bus och skoj i skolan och vi förstår varför Zhu hellre vill gå i skolan än att vara i hemmets trista rum.
Musiken är Butterfly Lovers Violinkoncert komponerad av He Zhanhao och Chen Gang i1959. Det är ett mycket flott och expressivt stycke musik som är omisskännligt kinesisk, men samtidigt också mycket tillgänglig för västerlänningar.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser