Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Balettchef med starkt samhällsengagemang till Hong Kongs balettkompani

2017-06-11

Ännu en chefstillsättning inom dansvärlden har just annonserats. Det gäller Washington Ballets konstnärliga ledare Septime Webre, som för ett år sedan lämnade den chefsposition som han hade haft i 17 år. Han hade tänkt ägna sig åt eget skapande istället för administraton. Men nu är det klart att det är han som tar över det konstnärliga ansvaret för Hong Kong Ballet, skriver Sarah Kaufman i Washington Post (6 juni).
Den kubansk-amerikanske Septime Webre efterträder svenska Madeleine Onne som förra året meddelade att hon tänkte lämna Hong Kongbaletten där hon började som chef 2009. Nu i sommar tar hon sig an chefspositionen på Houston Ballet Academy i Texas, USA. Onne var tidigare balettchef på Kungliga Operan i Stockholm – som för närvarande lever i ett slags limbo eftersom ingen ny chef utsetts där, trots att det stått klart länge att Johannes Öhman var på väg bort från sin chefsstol.
Septime Webre, karismatisk, kunnig, energisk och mycket framgångsrik i sitt arbete i Washington, DC, lämnade sitt jobb 2016 med flaggan i topp: både den konstnärliga nivån, publiktillströmningen och kompaniets ekonomi förbättrades rejält under hans ledarskap.
Han har bjudit på en rad publikmagneter, som när han gav USA:s kanske mest omtalade ballerina på senare tid, Misty Copeland, en chans att dansa huvudrollen i Svansjön. Hon blev därmed den första afroamerikanska ballerina som gjort den rollen i ett större sammanhang, vilket sågs som ett gigantiskt steg framåt för att göra den mestadels kritvita klassiska baletten mer ”färgblind” i USA.
För det viktigaste balettkompaniet i USA:s politiska huvudstad har Webre gjort sådant som inte så många andra i hans ställning brukar fokusera på, som att ge de riktigt unga dansarna en chans att lysa. Olika uttryck för hans starka samhällsengagemang, som att bygga upp dansundervisning för barn i utsatta områden, har också gjort honom vida populär. Det är också det arvet som förutspås leva vidare lång tid framöver. Det – och så att det möjligen var Septime Webre som inspirerade Barack Obama att öppna nya vägar mellan USA och Kuba (som nuvarande ledarskapet i Vita Huset dock sagt sig vilja stänga). För dem som råkar befinna sig i Washington, DC, den 17 juni finns en chans att se vad Webre konstnärligt kan åstadkomma, nämligen i Philip Glassoperan The Fall of the House of Usher (efter Edgar Allan Poe). Det är en uppsättning som han regisserat och är ett samarbete mellan Wolf Trap Opera och City Dance.
Septime Webres första uppgift för Hong Kong Ballet blir att se till att det verk som öppnar höstsäsongen i augusti kommer till premiär: den världsberömda georgiska ballerinan Nina Ananiashvilis uppsättning av Don Quijote. Denna klassiska balett av Marius Petipa bygger löst på Miguel Cervantes fantastiska och sorgliga roman om riddaren som slåss mot väderkvarnar och annat hopplöst, komiskt understödd av sin vapendragare Sancho Panza.
I detta chefstäta sammanhang bör väl också tilläggas att
Ananiashvili inte bara har stjärnstatus som ballerina (vår amerikanska tidskriftskollega Dance Magazine utsåg henne till Best Ballerina of the Year för 15 år sedan) utan också är konstnärlig ledare för den georgiska statsbaletten i Tbilisi.

Nancy Westman

Se vidare: www.washingtonpost.com/news/arts-and-entertainment/wp/2017/06/06/former-washington-ballet-head-septime-webre-to-direct-hong-kong-ballet/?utm_term=.67454914f58c

Fler Nyheter

Annonser