Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Humoristiskt, kraftfullt och samtidigt känsligt

2017-06-10

Fakta:

Namn: Perverso, Push samt Mysterious engine och Sju gånger sju
Koreografi: Perverso av Thomas Noone, Push av Anthony Missen and Kevin Edward Turner samt Mysterious Engine av Mauro Astolfi och Sju gånger sju av sju koreografer: Lauri: Roy Assaf, Eero: Peter Jaško, Simeoni: Joseph Sturdy, Tuomas: Katrín Hall Juhani: Lenka Vagnerová, Aapo: Jarek Cemerek, Timo: Lidia Wos
Författare: Alexis Kivi
Musik: Jesper Norberg, Tom Eddy Nordén
Ensemble: Thomas Noone Dance, Company Chameleon samt Spellbound Contemporary Ballet och Norrdans
Plats: utomhus i parken Vängåvan, Sundsvall

Nationaldagsfirandet i Sundsvall fick ett oväntat lyft då Norrdans och tre av deras europeiska vänkompanier i nätverket Dancing Partners framträdde på en utomhusscen i stadens centrum.

Evenemanget började vid 11-tiden på förmiddagen med att Thomas Noone Dance från Barcelona, Spanien, hade urpremiär på koreografin Perverso. Därpå framträdde Company Chameleon från Manchester, England, med Push. På eftermiddagen var det så dags för Spellbound Contemporary Ballet från Rom, Italien, och koreografin Mysterious Engine. Programmet avslutades av Norrdans som gav Sju gånger sju.
Thomas Noones Perverso för fyra dansare är skapat för att kunna dansas utomhus och kan ses ur olika vinklar. Verket gestaltar ett mänskligt samspel som till en början är grymt och brutal men som så småningom tonar ut i någon form av fredlig samexisten, inte utan humor.
Två dansare i Company Chameleon framför den drygt en kvart långa duetten Push. De undersöker sin relation samtidigt som de kämpar om makten. Koreografin är kraftfullt manlig men ändå känslig och har drag av streetdance.
Ett ihållande oväsen från en större scen gjorde att pausen blev en och en halv timme lång men efter lunch var det dags för Spellbound Contemporary Ballet och Mysterious engine. Det är ett verk för fyra dansare som innehåller både medryckande, rytmisk ensembledans och scener av ömsint närhet. Till en början framtonar bilden av människan som en lealös marionett, men hon får mer och mer av eget liv. Det här är riktigt bra och mycket övertygande.
Vid tvåtiden är det dags för Norrdans och Sju gånger sju. Nu är det tjockt med folk runt utomhusscenen. Musikerna Tom Eddy Nordén på bas och Jesper Norberg på dragspel och piano anger tonen. Koreografin, byggd på Aleksis Kivis finska nationalepos Sju bröder, hade urpremiär 2014 och kom till genom att sju koreografer bjöds in till Norrdans. Var och en skulle göra en koreografi på sju minuter och de fick varsin bror som tema. Resultatet är omväxlande, roligt och dynamiskt. Norrdans åtta dansare tillåts briljera och leva ut sina personligheter. I sommar, 100 år efter att Finland blev en självständig nation, kommer de att turnera med verket.
Lite lustigt var det att alla fyra kompaniernas kostymer till stor del gick i nertonade färger med mycket grått och svart som gemensam standard. Men som helhet gav de fyra koreografierna just den glädje och energi som samtida dans kan förmedla när den är som bäst. Överväldigande och skickligt, dansant, omväxlande, humoristiskt, kraftfullt och samtidigt känsligt. En kanonföreställning.

Fotnot:

Dancing Partners är ett nätverk med danskompanier från olika länder. Initiativet kom ursprungligen från Company Chameleon (Manchester/England), Thomas Noone Dance (Barcelona/Spanien) och Norrdans. De medverkande kompanierna bjuder in varandra till möten där respektive danskompani är värd. Utöver att de byter föreställningar med varandra vill de erbjuda workshops, både internt kompanierna emellan och utåt. Se https://dancingpartners.net/

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser