Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Norrdans firar Finlands fria sekel med friluftsföreställningen Sju gånger sju

2017-05-26

I år firar Finland att det gått 100 år sedan landet upphörde som storfurstendöme och blev en självständig nation. Festligheterna tar sig många olika uttryck, även i Sverige. Norrdans bjuder på Sju gånger sju, ett verk baserat på Aleksis Kivis nationalepos Sju bröder.

Sju koreografer har skapat var sitt stycke som förstås är sju minuter långt. De har utgått från de sju bröderna som alla har sina bestämda karaktärsdrag, alltifrån dominant, stabil och välbetänkt till andlig, tillbakadragen, ensamsjäl och kvicktänkt skojare.
För att gå vidare med siffran sju: de sju koreograferna har fått sju dagar på sig för att mejsla ut rörelserna för dansarna – som, hör och häpna, representerar sju länder!
På Norrdans betyder nationsgränser lika lite som könsgränser. Här har de låtit tre av bröderna gestaltas av kvinnor. Och för ordningens skull ska tilläggas att det är dansarna själva som också verkat som koreografer.
Sju gånger sju skapades redan 2014 och får sin nypremiär den 6 juni i Sundsvall där den utgör en del av nationaldagsfirandet med Dancing Partners som är ett nätverk med fyra danskompanier från fyra olika länder. Förutom Norrdans ingår Company Chameleon (Manchester/England), Thomas Noone Dance (Barcelona/Spanien) och Spellbound Contemporary Ballet (Rom/Italien).
Norrdans turné över hela landet med mestadels utomhusföreställningen av Sju gånger sju är omfattande och i juni kommer framförallt dansintresserade i de nordligare delarna av Sverige kunna se den. I juli får också utomhuspubliken i Stockholm, Malmö och Lund se hur en stark finländsk roman tolkas av så många olika danskonstnärer.

Nancy Westman

Norrdans turné över hela landet med mestadels utomhusföreställningen av Sju gånger sju

Nypremiär med Sju gånger sju på Vängåvan Sundsvall 6/6, samtilga Samtliga föreställningar visas på Dansscenen i Vängåvan i samband med Nationaldagsfirandet med nätverket Dancing Partners är:
Thomas Noone Dance Perverso kl 11.00, Company Chameleon ger Push 11.20, Spellbound Contemporary Ballet – Mysterious Engine 13.30 och avslutningsvis Norrdans – Sju gånger sju 13.50.
Nirrdans turnerar sedan vidare med Sju gånger sju till, Ströms Hembygdsgård, Strömsund 7/6, Torget i Lycksele 9/6, Badhusparken i Östersund 10, 11/6, Badhusparken i Piteå 13/6, Stadsparken i Haparanda 15/6, Tärendöholmen i Pajala 16/6, Gammlia i Umeå 18/6, Murberget i Härnösand 23/6, Torget i Kramfors 27/6, Sollefteå Kasernområde 28/6, Sollefteå centrum 28/6, Torget i Skellefteå 30/6, Renmarkstorget i Umeå 1/7, Kullar och Klang i Vännäs 2/7, Pridefestivalen i Sundsvall 5/7, Träslottet, Arbrå, Bollnäs 7/7, Rålambshovsparken i Stockholm 8/7, Enskifteshagen i Malmö 12/7, Malmö Live 13/7, Scaniaplatsen i Malmö 14/7, Domkyrkoplatsen i Lund 15/7.

Se vidare norrdans.se

Fler Nyheter

Annonser