Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Se direktsänd dans med Finska nationalbaletten idag kl 18.30

2017-05-24

Force – four Finnish choreographers, eller Kraft – fyra finska koreografer. kallas vårsäsongens sista dansevenemang på Nationaloperan i Helsingfors för att fira Finlands 100 år som självständig nation. För alla oss som inte hinner kasta oss iväg till det stiliga operahuset vid Tölöviken i Finlands huvudstad, är det turligt nog så att vi kan se det hela även på denna sida om Östersjön. Det sänds direkt från 18.30 onsdag den 24 maj via denna adress: oopperabaletti.fi/en/live/force/
De fyra finska koreograferna är Susanna Leinonen, Jyrki Karttunen, Virpi Pahkinen och Jorma Uotinen. Om detta evenemang och andra som ingår i jubileumsfirandet skrev Danstidningen i nummer 5/2016. Virpi Pahkinen månar vi väl lite särskilt om, också eftersom hon så länge levt och verkat här i Sverige. Hennes nya verk heter Cantus arcticus och är skapat direkt för dansarna i Finlands Nationalbalett. Det dansas till ett musikverk med samma namn, som för övrigt är något av en nationalklenod i den finska klassiska musikrepertoaren. Denna arktiska sång skrevs av Einojuhani Rautavaara 1972.
Cantus arcticus sänds ungefär klockan 19.15.
Men det finns mer att se denna afton.
Jyrki Karttunen har också utgått från ett klassiskt musikstycke, Valse triste av Jean Sibelius, och skapat ett nytt verk till det. Susanna Leinonen satsar i stället på mer samtida tongångar, ett hip hopstycke kallat Breaking the Fury av Kasperi Laine. Jorma Uotinen, till sist, är den kanske mest välkända i denna kvartett koreografer i Finland. Som dansare anställdes han av Finlands Nationalbalett redan 1970. Sedermera kom han att inneha flera ledande positioner inom det finländska danslivet och är sedan länge konstnärlig ledare för välrenommerade Kuopio Dansfestival. Hans bidrag till Kraft-kvällen heter Jord, till musik av Apocalyptica.
Som synes ett varierat program – och ett sällsynt tillfälle för en svensk danspublik att se vad vårt östra grannland har att bjuda på i dansväg!
NANCY WESTMAN

Fler Nyheter

Annonser