Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Hektiskt flyt i en osäker värld

2017-05-07

Fakta:

Namn: Movements
Författare: Alexandra Loonin
Regissör: Tilde Björfors
Musik: rya Gmeyner och Povel Olsson
Ensemble: Ciekus Cirkörs artister: Tom Ahlsell, Helen Al-Janabi, Nedal Alsuoaf, David Eriksson, Irya Gmeyner, Javid Heidari, Oldoz Javidi, Nasreen Larsson Al-Janabi, Karin Lithman, Ibraheem Manaem, Ashtar Muallem, Johannes Wanselow och Fadi Zmorrod
Plats: Hipp, Malmö
» https://www.malmostadsteater.se/movements

Med Borders fann Cirkus Cirkör 2015 ett nytt sätt att få cirkustricken att fånga vårt engagemang. Inte bara få våra hjärtan att slå några volter.
Movements som är den tredje i Cirkörs trilogi handlar fortfarande om människor på flykt. Hur det känns när man ensam skall kunna finna sig tillrätta i ett nytt land. Men också om hur svårt det är särskilt när minnena hela tiden tränger sig fram.
Som en av artisterna uttryckte det: ”Jag sörjer för att kriget och terrorn har gjort mig avtrubbad.” Kanske är det liksom vi själva? Allt bara rullar på, tills nästa terrorattack påminner om den förra. Sedan händer inget mer.
Via en skärm upplyses vi om hur många miljoner människor som röstar högerextremistiskt. Sju och en halv miljon röstade på Marine le Pen i första valomgången. I den andra elva miljoner. Hon som vill stänga landets gränser och gå ut ur EU.
Hon är inte ensam. De finns överallt, de som vill störta allt som vi byggt upp. Det smittar av sig. Plötsligt vill alla lämna EU och stänga sig inne i ett nytt slags fästning Europa.
Kan vi göra något annat än att hålla samman? Det är en av de frågor som den här föreställningen ställer. Liksom i de tidigare uppsättningarna består ensemblen av cirkusartister och skådespelare. Cirkusnumren har vävts ihop med artisternas personliga berättelser.
Det är fullt ös men de flesta numren liknar dem från de båda andra uppsättningarna. Somligt är ren poesi som när små öar guppar runt på ett vått scengolv, alltmedan regnet öser ned. På varje liten ö finns ett människoliv, minnen och erfarenheter. På en står ett litet hus som symboliserar det hus som en av artisterna bodde i. Hon tänder i ett fönster och säger att det var där hennes farmor bodde. Med värme i rösten. Överallt står träd. Mycket känns lekfullt och humoristiskt mitt i allvaret.
Ögonblicket efteråt flyger hon desperat insvept i sitt långa tygstycke ut i lufthavet.
En kille berättar på perfekt svenska hur han lyckades ta sig hit på lastbilar innan han upptäcktes och blev misshandlad. För honom blev Cirkus Cirkör räddningen.
Plötsligt dyker sex svarta vålnader fram. På väg mot oss som om en terrorattack skulle inträffa just i det här ögonblicket. Vi hajar till. Påminns hela tiden.
Gmeyners fantastiska medryckande sång följer hela tiden artisterna, blir till ett med dem. Liksom med oss.
I slutscenen sätter man fyr på en kjol som en tjej bär på. Allt brinner upp. Ett styrkeprov bland många andra. Hopp, volter och berättelser är fyllda av förhoppningar och de möjligheter som ligger framför dem.

Movements spelas på Hipp i Malmö till och med 3 juni

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser