Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Gnistrande vackra ädelstenar

2017-05-04

Fakta:

Namn: Juveler
Koreografi: Balanchine
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater
» http://www.kglteater.dk

För första gången någonsin har Den Kongelige Ballet nu fått hela Balanchines mästerliga helaftonsballet ”Juveler” på programmet. En tre-akters balett utan handling, som just nu i april har kunnat fira sitt 50-årsjubileum.
Men genom både steg musik och färg för Juveler in publiken i tre vitt skilda och stämningsfulla universum i de tre kontrasterande akterna: Smaragder, Rubiner och Diamanter, som vackert, skarpt och sofistikerat visar på den klassiska balettens många facetter.
I den smaragdgröna första akten har Balanchine till musik ur Gabriel Faurés Shylock och Pelléas och Mélisande skapat ett drömlikt universum i sin hyllning till 1800-talets franska romantiska balett. Här finns det inte bara associationer till skogar och vatten men også til ädelsten, smycken och hovkultur.
Säkert lätt och luftigt uttolkar Amy Watson och Susanne Grinder i premiärlaget de kvinnliga huvuddpartierna, flankerade av Jonathan Chmelensky och Marcin Kupiñski som eleganta kavaljerer. Vackert böljar Amy Watson med armarna i virvlande solodans, och raffinerat promenerar Susanne Grinder hän över scenen högt på tå.
Alla kostymer i Juveler är skapade efter Karinskas originaldesign till New York City Ballet, och i Smaragder är det totalt 14 ballerinor iförda romantiska långa tyllkjolar med stenbesatta gröna liv och med snudd på på kitschartade huvudprydnader. I gengäld är andra aktens rubinröda kostymer med korte kjolar på ballerinorna konsekvent raffinerade og passar perfekt till dansens energiska neoklassiska stil med både skarpt, jazzigt och sexigt uttryck till Stravinskijs synkoperade musik.
Rubiner, som Den Kongelige Ballet tidigare har haft på programmet under titeln Capriccio for klaver og orkester, är en fantastiskt lekande och fantasifull koreografi, där den inledande scenen med 13 dansare hand i hand med lyftade armar liknar tt långt halsband. Som huvudpar är J’aime Crandall och Jón Axel Fransson härliga i det spefulla pas de deuxet med vickningar och vridningar på höfterna, långa starka stråk och steg som spankulerande hästar.
Och Astrid Elbo briljerar med sin skarpa solodans.
Over 30 dansare i blixtrande vita och gyllene kostymer intar härefter scenen i Diamanter, där Balanchine till de fyra sista satserna ur Tjajkovskijs tredje symfoni leder oss tillbaka in i Petipa-traditionen och den kejserliga ryska baletten. Här visas massor av virtuosa steg och flotta föränderliga formationer. En av höjdpunkterna i Diamanter är det stora långsamma och krävande pas de deux, som till premiären dansades följsamt vackert och säkert av Holly Jean Dorger och Gregory Dean.
På det hela taget visar Juveler aftonen igenom Den Kongelige Ballet på en hög teknisk nivå. Typiskt för Balanchines baletter råder det också i Juveler ett genialt samspel mellan steg och musik, och Det Kongelige Kapels fina tolkning av Faurés, Stravinskijs och Tjaikovskijs musik under ledning av Perry So är en väsentlig del av det mycket lyckade balettprogrammet.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser