Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Liz Lerman får Jacob’s Pillow Dance Award 2017

2017-05-02

Det är ingen liten utmärkelse denna för oss rätt okända koreograf, scenkonstnär, författare, föreläsare med mera får ta emot vid en gala när årets upplaga av Jacob’s Pillow Dance Festival, den 85:e i ordningen, invigs i juni: prissumman är 25 000 dollar. I motiveringen heter det bland annat att Lerman får priset som ett erkännande av hennes visionära kraft och enastående bidrag till dansen. Här citeras också danskritikern Alan M. Kriegsman som för länge sedan utnämnde henne till ”the Democrat of Dance”, Dansens demokrat, i Washington Post. Den ära det innebär att bli utsedd till pristagare understryks av att storheter som Merce Cunningham, Bill T Jones och Crystal Pite tidigare har fått priset.
Om Liz Lerman finns så mycket att säga att det skulle kunna fylla en hel bok. Hon fick topputbildning på bland annat Bennington College och Brandeis University, två av USA:s mest framstående läroanstalter.
Hennes karriär sträcker sig från tonårens go-go-dans – som blev ämne för hennes först koreografiska verk i mitten av 70-talet. Ett par år senare bildade hon sitt eget kompani, Dance exchange, med en blandning av unga och äldre dansare – något som var radikalt då och fortfarande är det! För 25 år sedan utvecklade hon en metod för att komma vidare i livet, dansen, arbetet, studierna, matlagningen (!) med mera, allt med hjälp av återkoppling. CRP (Critical Response Process) beskrivs som en ren mirakelmetod på koreografens hemsida där boken som beskriver metoden i detalj saluförs. Vittnesmål från olika håll om CRP:s förträfflighet finns också.
På senare tid har Liz Lerman riktat sitt nyfikna och vältränade intellekt mot ingenting mindre än frågan som människans ursprung. Till sin hjälp i den undersökningen har hon och hennes dansare tagit världens största partikelaccelerator, den som finns i schweiziska Cern. Hon har i sin koreografiska gärning ägnat sig åt genteknik likaväl som frågor om de fysiska och psykiska skador som krig leder till.
Liz Lerman tycks i sanning vara en danskonstnär av ovanligt slag!

Läs mer om henne på www.lizlerman.com och https://www.jacobspillow.org/2017-jacobs-pillow-dance-award-goes-liz-lerman-innovative-choreographer-performer-writer-educator-speaker/

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser