Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Stockholms Kulturnatt, Dansens Dag och Balettakademien 60 på en och samma gång!

2017-04-28

Allt på en gång, på samma dag, så är det i alla fall i Stockholm där Kulturnatten 2017 med öppna museer och många slags attraktioner sker prallellt med Dansens Dag imorgon lördag. Dessutom passar alltså Balettakademien på att hålla ett eget födelsedagskalas efter 60 år som dynamisk dansskola.
I Norge däremot sprider man sina gracer över flera dagar, och kallar evenemangen kring Jean Georges Noverres födelsedag för Dansens Dager, och de inleddes redan idag kl 12 på taket till den vackra operabyggnaden i Oslo, man kan ju alltså gå på tur upp på de sluttande ramper av vit carreramarmor som leder upp till taket och allt annat som sker i Norges alla vackra Fylker finns samlat hos den Norska Danseinformationen och det kan man se här danseinfo.no/dansens-dager/program-2017
Kulturnatt Stockholm har också en egen sajt www.kulturnattstockholm.se inne på denna sajt går det att klicka på stadsdelen City/Norrmalm och hitta attraktioner på såväl Balettakademien som Dansmuseet.
För enkelhetens skulle räknar vi här upp en del av attraktionerna på Balettakademien som ligger på Birger Jarlsgatan 70 handlar det om att få pröva på att dansa, så här fördelar sig olika oppna klasser under dagen:
Prova-på Hiphop: kl 12.00-13.00, Prova-på Locking; 13.00-14.00, Prova-på Jazz: 14.00-15.00, Prova-på Balett: 15.00-16.00.
Dessutom får man möjligheter att se föreställningen The diner av musikallinjens elever 15.00-16.00. Det blir också dansverk av Balettakademiens yrkesstudrnter 18.00–22.00 på Scen Studio 4 och slutligen kan alla som vill dansa loss i alla möjliga stilarter under den senare delen av kvälles Danceoke 22.00–24.00
2017 års Kulturnatt är den sjunde i ordningen i Stockholm och är större någonsin med över 140 medverkande kulturaktörer. så kanske att publikrekordet under 2016 års evenemang på 138 000 besök kommar att överträffas.
På Operan finns det chans att mingla till musik och sång i Guldfoajén eller förförs av romanssång på stora scenen. Missa heller inte Kungliga Baletten i Alexander Ekmans succéföreställning Midsommarnattsdröm när Kungliga Operans salong förvandlas till biograf. Den filmade föreställningen börjar kl 19.
Dansmuseet firar kombinationen Dansens Dag och Stockholms kulturnatt under rubriken Museum in Motion och Danspepp totale! där kan man bland annat se utställningen Dancing Men men även dansverket Divide live. Kvällen till ära presenterar ScreenDance Festival ett urval av svenska och internationella dansfilmer. Den stora finalen är discot med DJ Johanna Beckman i museets vackra bankhall, dansdans ändå till midnatt! Bistro Rolf de Maré är öppet hela kvällen.

Fler Nyheter

Annonser