Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 06 mars 2021

Road-teater fick det danska Artbeat-priset

2017-04-24

Det viktigaste priset vid årets Artbeat prisutdeling gick till road-teaterföreställningen Twin Peaks med regissörsduon Fix & Foxy på Odsherred Teater i den nordvästliga delen av Sjælland. Föreställningen bröt på alla sätt och vis mot scenkonsternas traditionella regler och ramar.
Här fanns det inga professionella skådespelare, men istället hade lokalbefolkningen engagerats i föreställningen och det var de boendes egna historier som berättades. Scenen ersattes av bilar, som publiken transporterades runt i, och körda hem till lokalbefolkningens egna hem. Juryen ansåg att föreställningen var ett föredömligt exempel på hur man utnyttjar en vanlig kommuns befintliga resurser till att skapa upplevelser som styrker lokalområdets kulturella relevans och konstnärliga utveckling.
Musikfestivalen Heartland i slottsparken vid Egeskov Slot på Fyn var också nominerad till årets Artbeat pris. Under sommarmånederna myllrar det avmusikfestivaler, men Heartland skiljer sig från övriga festivaler med att blanda musiken med kulinariska upplevelser, nutida konst och samtal mellan olika debattörer. Den Kongelige Ballet/Corpus var också nominerad till priset. Kompaniet flyttade in verket Interpassivities i dansstudion, som under föreställningen byggdes om så att den under föreställningens gång gjorde att publiken blev tvungen att flytta på sig och komma i rörelse på grund av hantverkarna. Men det var istället Twin Peaks, en föreställning som byggde på David Lynchs kult-serie, som kammade hem segern.
Årets Artbeat specialpris gick till det satiriska radioprogrammet Den Korte Radioavis, (De korta radionyheterna) som är ett mycket populärt radioprogram som driver hejdlöst med medierna och makthavarna. Äntligen delades det även ut ett talangpris till Københavns Radiobiograf, som producerar radiomontage, som spelas upp i biografmörkret.
Siden 2013 har PR-byrån Have Kommunikation årligen delat ut kulturpriset Artbeat. Syftet med Artbeat priset är att sätta fokus på nya former för förmedling av konst och därför går priset alltid till personer, organisationer som bidrar till konstnärligt nyskapande och framsynthet när det gäller själva förmedlingen av konsten. Have Kommunikation, sår för i stort sett all PR och kommunikation för samtliga kulturinstitutioner i Danmark, och delar ut priset tillsammans med Spar Norden Fonden.
Se vidare::
www.artbeatprisen.dk
www.odsherredteater.dk

Fler Nyheter

Annonser