Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Guldlejon till Lucinda Childs för hennes samlade livsgärning

2017-04-23

En av den postmoderna dansens stjärnor har erhållit Venedigbiennalens guldlejon, för sin samlade livsgärning. Årets pristagare Lucinda Childs räknas som en av dansens minimalister, bland annat inspirerad av bildkonstnärer i samma anda, exempelvis Sol LeWitt. Så här presenteras hon på Numeridanse.fr
www.numeridanse.tv/fr/video/2300_lucinda-childs
Guldlejonet i dans har inte alls lika lång historia som konstens eller filmens. Följande danskonstnärer har tidigare premierats av Venedigbiennalen för sin samlade livsgärning: Merce Cunningham (1995), Carolyn Carlson (2006), Pina Bausch (2007), Jirí Kylián (2008), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), Steve Paxton (2014), Anne Teresa de Keersmaeker (2015), Maguy Marin (2016).
Minimalism och upprepning kännetecknar Lucinda Childs arbeten, men hennes verksamhet omfattar inte bara den postmoderna dansens scener, via sitt samarbete med Philip Glass och Robert Wilson med operan Einstein on The Beach, har hon också fortsatt verka inom såväl klassisk som modern repertoar. Exempelvis har hon arbetat med Michail Baryshnikov i hans senaste verk Letter to a Man om Vaslav Nijinskij.
Överlämnandet av den gyllene statyetten som symboliserar Venedigs skyddshelgon, evangelisten Sankt Markus, kommer att ske på Teatro alle Tese den 23 juni – den första festivaldagen på årets Biennale Danza som pågår till början av juli.
Venedigbiennalen delar även i år ut ett silverlejon, och då gäller det att uppmärksamma en konstnär mitt i karriären. Årets pristagare heter Dana Michel, en kanadensisk koreograf som bland annat turnerat i Sverige med Yellow Towel, där hennes personliga erfarenheter vävs in i en engagerande struktur som bland annat betecknats som ”post-cultural bricolage”. Det senaste verket Mercurial George fick i höstas pris på Festival TransAmériques.
På Biennale Danza i Venedig kommer Dana Michel bland annat att presentera ett så kallat Event på Campo Sant’Agnese den 26 juni och två dagar senare kommer hon att ge sitt ikoniska verk Yellow Towel på teater Tese dei Soppalchi, där även silverlejonet kommer att överlämnas.
Se vidare www.labiennale.org/it/danza/index.html

Fler Nyheter

Annonser