Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Gummi-orgie i algsoppa

2017-03-26

Fakta:

Namn: A
s I Collapse
Koreografi: Tina Tarpgaard

Musik: 
Musik/forskning: Till Bovermann
Ensemble: recoil performance group bestående av Hilde I. Sandvold, Sam Denton, Nelly Zagora, Edward Lloyd och Joy Kammin samt 
Alger: Pyrocystis fusiformis
Plats: Dansehallernes Store Scene, Köpenhamn, därefter på turné i Danmark
» http://www.dansehallerne.dk

Algen Pyrocystis fusiformis spelar huvudrollen i Tina Tarpgaards performance As I Collapse. I samarbete med biologer och forskare på Teknologisk Institut i Taastrup har recoil performance group hämtat upp Pyrocystis fusiformis alger i stora mängder. Publiken får således en liten vattenfylld plastpåse med alger vid början av föreställningen.
Hur kan man få syn på detta mikroskopiska väsen? Jo, det speciella med Pyrocystis fusiformis-algen är, att den lyser, när den kommer i rörelse eller störs eller på något vis blir generad…Således kan publiken få den koniskt formade algen att lysa svagt genom att röra och skaka påsen. Också på scenen finns det alger i plastbehållare, som performerna rör på, och dessa pyttesmå väsen börjar då lysa och därmed märker de ut och avgränsar den mörka scenen.
Scenen är överhöljd med vatten, både vatten att plaska runt i, och i form av plastsäckar med vatten i och i dem kanske också alger. På dessa vattenfyllda säckar rullar också performerna med våtdräkter runt och gnider sig mot varandra, det är som en orgie för människor som är gummifetichister. Men all denna plast i vattnet påminns man också om de plastöar som flyter runt i världshaven som flytande avskrädeshögar. Plasten påminner om människans tanklösa svindleri med naturens resurser.
Plasten får stora konsekvenser för djurlivet, även det djurliv vi inte kan se med blotta ögat och sen i sin tur får ödesdigra konsekvenser för våra egna liv.
As I Collapse handlar också om skillnaden mellan det synliga och det osynliga, mikro och makro, människa och mikrob. Hela förarbetet inför föreställningen visar på ett intellektuellt och forskarinspirerat sätt att närma sig ämnet. Men det hela framstår dock som en smula pretentiöst. Det är väldigt sympatiskt med en performanceföreställning som behandlar aktuella och utmanande problem likaså att gå i dialog med naturvetenskapen. Den sortens föreställningar är ovanliga inom scenkonsterna. Verket har alltså en väldigt fin utgångspunkt men för den skull blir det inte alltid en bra och tankeväckande föreställning. Att betrakta hur fem gummiklädda människor skvalpar runt i en algsoppa och så småningom reser sig och försöker stå på två ben är inte det mest intressanta att bevittna. Det väcker snarare barnet till liv hos åskådaren som rentav själv kan få lust att ta på sig en våtdräkt och plaska runt i vattnet ovan plastsäckarna. Men det är allt annat än den känsla man får när man ser plast flyta i oceanerna och således råder en diskrepans mellan budskap och uttryck.
As I Collapse utgör första delen av en planerad trilogi med recoil performance group. Om de kommande föreställningarna under nästa år också präglas av Pyrocystis fusiformis närvaro är obekant, men efter att de har varit med på scenen så kommer de att flyttas till det blivande naturvetenskapliga upplevelsescentrumet KRAFT på Vestjylland. Här kommer algerna – efter invigningen 2020 – fortsätta att interagera med människor i form av en permanent installation till besökarnas glädje.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser