Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Mästerlig koreografisk treklöver

2017-03-24

Fakta:

Namn: Giant Steps: Vertical Road, Infra & Falling Angels
Koreografi: Akram Khan, Wayne MacGregor och Jirí Kylián
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle Scene,
» http://www.kglteater.dk

Det är sällsynt att få uppleva Den Kongelige Ballet utveckla sin konst så väl genomfört och kraftfullt i vilt energisk dans fylld av tyngd, som man nu kan få uppleva i brittiske Akram Khans fascinerande och tilltalande Vertical Road på det nya programmet Giant Steps. Det är ett tjusigt modernt program med verk av tre nu levande stjärnkoreografer.
I Vertical Road från 2010 är Akram Khan inspireread av en persisk sufi-dikt om återfödsel men även av de kinesiska terrakottakrigarna från Xi’An. Det är just en grupp på 11 forntidsfigurer fem kvinnor och sex män som vi ser bli väckta till liv av en vandringsman i form av den karismatiske Sebastian Haynes, som bland annat kan snurra som en spirituell dervish-danser.
Effektfullt borstar figurerna dammet av sig innan de kastar sig ut i den kampsportsinspirerande dansen till Nitin Sawhneys pågående och våldsamma musik, medan vandringsmannen undersökande går i dansande dialog med forntidens gestalter för att hitta fram till urmänniskan och dess känslor.
Även om detta bara är et utdrag ur det totalt 70 minuter långa verket Vertical Road, som Den Kongelige Ballet presenterar (vilket det tryckta programmet döljer för publiken) fungerar det fint. Avslutningen är mycket vacker, när de 11 forntidsgestalterna avtecknar sig som siluetter i det starka ljuset bakom en membran, som om de befandt sig i det hinsides.
Aftonen inleds med en annan brittisk stjärnkoreograf, Wayne McGregor, som egentligen skulle ha kreerat ett helt nytt verk till Den Kongelige Ballet. Men nu är den överhopade koreografen, som är ett av huvudnamnen under Århus Kulturhuvudstad i stället representerad med Infra från 2008.
Typiskt för McGregor twistar och vrider han uppfinningsrikt de klassiska stegen til det yttersta i sitt skarpa formspråk. Men ovanligt nog innehåller Infra, som är koreograferad till musik av Max Richter, också ett brett sprktrum av känslor i såväl solon som ensembleinslag och inte heller mindre raffinerade duon. För Infra (som betyder under) foregår under en stor LED-skärm med lysende stiliserade fotgängare från storstaden, og det är dessa människor, McGregor för oss in under huden i den fina expressiva dansen.
Det är glädjande att den tjeckiske mästarkoreografen Jirí Kylián, som 2007 kreerade den fantastiska helaftonsföreställningen Silk & Knife för Den Kongelige Ballet, även är med på Giant Steps. Hans Falling Angels från 1989 är en fantastiskt stramt strukturerat, detaljrikt och genommusikalisk pärla till koreografi för åtta kvinnor, skapad till Steve Reichs Drumming.
Precis som Steve Reichs pulserande trummrytmer är inspirerade av afrikansk musik, verkat Kylián ha hämtat inspiration från såväl afrikansk som asiatisk dans i den kropsskulpturella och rytmiskt distinkta koreografi, som bland annat handlar om disciplin och frihet samt gemenskap och självständghet.
Falling Angels är precis som resten av programmet enormt väldansat. Men det är en skam att Giant Steps endast framförs totalt sex gånger.

Sista föreställningen av Giant Steps ges på Det Kongelige Teater, Gammel Scene den 6 april.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser