Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Storslam för Kunsthøgskolen i Oslo i 30-årsjubilerande Daldans

2017-03-20

Den trettionde upplagan av balettävlingen Stora Daldansen (The Nordic Baltic Ballet Competition) utspelade sig i Falun den 16–18 mars 2017. Det blev storslam för Balletthøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo vars elever tog hem sju av elva möjliga priser i tävlingen.
Bland de 43 tävlande fanns deltagare från Island, Norge, Finland och Baltikum i åldrarna 14–19 år. Av dem gick 16 vidare till lördagens final.
Där skulle de yngre deltagarna visa upp två variationer från den klassiska repertoaren. De äldre skulle dansa en variation från den klassiska repertoaren och ett modernt solo.
I juniorklassen segrade Agnes Rosendahl från Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm och i seniorklassen tog norska Nora Elise Augustinius från Balletthøgskolen i Oslo hem första priset.
I väntan på tävlingsresultat framförde de två professionella dansarna Mafalda Fideles och Jonathan Rodrigues från Finska nationalbaletten i Helsingfors, till publikens jubel partier ur Svansjön.
Deltagarna tävlade också om att få delta i danstävlingen i Grasse i Frankrike i oktober. Tre sådana priser delades ut, samt Nils-Åke Häggboms pris vilket också innebär deltagande i tävlingen i Grasse.
Publikens pris gick år till Shoma Ogasawara, Norge, som charmade publiken rejält med sin fräcka tolkning av Basilios variation ur Don Quijote, i Petipas koreografi.
Den första Daldansen ägde rum 1988 i Mora på initiativ av danspedagogen och danskonsulenten Sirkka-Liisa Forslund (1949–2011). Till hennes minne delas ett stipendium ut. Det gick i år till danspedagogen Carina Wartin-Lidholm, Hedemora.

Se vidare www.storadaldansen.se

Karin Kämsby

Resultatlista från Daldansen 2017
Juniorer 14–16 år
1. Agnes Rosendahl, Kungliga Svenska balettskolan Stockholm
2. Mattheus Bäckström, Svenska balettskolan Göteborg
3. Samira Bethke, Kungliga Svenska balettskolan Stockholm

Seniorer 17–19 år
1. Nora Elise Augustinius, Balletthøgskolen, Oslo
2. Helena Byrt, Balletthøgskolen, Oslo
3. Astrid Lyngstad, Balletthøgskolen, Oslo

Uttagna till den internationella danstävlingen i Grasse:
Evelina Andersson, Alhanko Academy of Ballet, Stockholm
Helena Byrt, Balletthøgskolen, Oslo
Shoma Ogasawara, Balletthøgskolen, Oslo

Nils-Åke Häggboms pris:
Fartein Bentsen Ringset, Balletthøgskolen, Oslo

Fler Nyheter

Annonser