Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Johannes Öhman – Kungliga Balettens nuvarande chef – tar i förväg över chefskapet för Berlins Staatsballett

2017-03-19

För precis två dagar sedan kom den överraskande nyheten från Berlins Senator för kultur- och Europafrågor, Dr. Klaus Lederer, nämligen att Johannes Öhnman, Kungliga Balettens nuvarande konstnärlige ledare utnämns till konstnärlig ledare för Staatsballett i Berlin redan från och med den 31 juli i år. Anledningen är att den nuvarande konstnärlige ledaren för Staatsballett Nacho Duarto har meddelat att han vill avsluta sitt kontrakt två år innan kontraktstiden skulle ha löpt ut. Det innebär att Johannes Öhman tar över nu istället för 1 augusti 2019. Det var då han egentligen skulle ha börjat som balettchef tillsammans med koreografen Sasha Waltz, som redan driver sitt eget berömda moderna danskompani i Berlin, Sasha Waltz & Guests.
I september 2016, när nyheten om Öhmans och & Waltz kommande så kallade dubbelintendentur för Staatsbalett meddelades, utbröt protester och orosyttringar bland balettälskare av och dansare i kompaniet. Frågan gällde hur den klassiska traditionen skulle komma att förvaltas i Tysklands allra största balettkompani under den nya chefsduon.
Johannes Öhmans konstsyn är väl exponerad sedan tiden som balettchef för såväl Kungliga Baletten i Stockholm som Göteborgsoperans Danskompani, dansarna dansar vår egen tids koreografer, men också klassisk balett (och detta gäller endast Kungliga baletten i Stockholm) i de stora klassiska koreografernas formspråk, uttolkat av nutida traditionsbärare.
En ballettchef håller sig med flera balettmästare, och det blir också deras och dansarnas samlade kunnande som kommer till uttryck i ett kompani.
Liknande synsätt präglar flera stora klassiska balettkompanier, exempelvis Parisoperans Balett under ledning av den tidigare konstnärliga ledaren Brigitte Lefevre och numera även under ledning av Agnès Letestu.
Det förefaller som om proteststormen har bedarrat, efter vad man kan förmoda, lyckad diplomati mellan Johannes Öhman och dansarna i Staatsballett.
Tilläggas kan att kontinuiteten i kompaniet också säkras av den ställföreträdande intendenten Dr. Christiane Theobald var tyska titel är: Stellvertretende Intendantin und Betriebsdirektorin. Hon är alltså kompaniets administrativa chef och därmed balettchefens högra hand.

Danstidningen rapporterade inledningsvis följande om den nya chefsutnämningen www.danstidningen.se/2016/09/07/operans-balettchef-johannes-ohman-tar-tillsammans-med-sasha-waltz-over-ledningen-for-staatsballett-berlin/

Se även pressmeddelande från Berlins Rotes Rathaus från 17/3 2017 www.berlin.de/sen/kulteu/aktuelles/pressemitteilungen/2017/pressemitteilung.572563.php

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser