Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Martin Forsbergs favorit i repris räddar kvällen

2017-03-18

Fakta:

Namn: AB3 och Pepper’s Ghost samt She and Her
Koreografi: Martin Forsberg respektive Fernando Melo samt Jon Lindroth
Ensemble: Norrdans
Plats: Härnösands Teater
» http://www.norrdans.se

Norrdans turnerar i vår med en nyinstudering av Martin Forsbergs AB3 från 2009 och ett nyskapat verk av Fernando Melo, Pepper’s Ghost. Premiären ägde rum den 11 mars på Härnösands teater.
Nypremiären av Härnösandssonen Martin Forsbergs koreografi AB3 är en stark och positiv upplevelse. Koreografin skapades som skolföreställning för Norrdans och har tidigare dansats i gymnastiksalar och liknande, men har nu förts upp på scenen och fått en ljussättning.
Det börjar med fågelkvitter och de fyra dansarna, två män och två kvinnor, har också, åtminstone inledningsvis, ett fågelliknande rörelsemönster. De är klädda i långa renässansinspirerade kjolar och befinner sig på ett vitt, fyrkantigt golv täckt av uppförstorade tidningssidor med rubriker och spalter. I mitten står ett flyttbart torn byggt av origamifåglar i papper. Den ena kvinna drar omkring på en stor origamifågel, eller är det en hund, i koppel. Den andra är klädd i en Motörheadtröja.
Högt upp till vänster på scenen hänger en silverfärgad skärm som reflekterar strålkastarljuset från höger. Vid scenkanten ligger en ramp som ger ljus underifrån och förstärker skuggor och konturer. Scenbilden går i en svart, vit och grå färgskala utom när det mestadels vita ljuset övergår i varmt gult. Ljuset kan också flimra till som om det vore något fel.
Dramaturgin bygger på barnets logik. Här förekommer förvandlingar och helt absurda inslag. Får bräker, hundar skäller. En dansare förvandlas till en häst, en annan får fågelfjädrar.
Dansarna solar sig i glansen från skärmen innan de med rasande energi utför barockinspirerade vilda danser. En ensam cello hörs, det är musik av Bach.
När någon dansare försvinner bakom origamipelaren bildar de tre som är kvar olika pakter. Ibland rör sig tornet. Oförklarliga skärmytslingar utspelar sig mellan karaktärerna. Fåglarna, förlåt dansarna, återupptar sin energisprutande dans och snurrar som dervicher. En snabb höftrörelse sätter rytmen och får hela ensemblen att själva till. Varpå en av dem blir en häst med hästhuvud. Den klassiska renässansmusiken övergår i någonting nutida elektroniskt.
Koreografin är 25 minuter, men vilka minuter, de bjuder på ett oupphörligt flöde av impulser och intryck.
Det är glädjande att även vuxna och betalande publik nu får möjlighet att se denna roliga, fantasifulla och befriande koreografi.

Urpremiären av Fernando Melos verk Pepper’s Ghost ägde rum efter paus.
Verket realiserar en illusionsteknik från 1860-talet, ursprungligen skapad av vetenskapsmannen John Henry Pepper. Tekniken går ut på att skapa synvillor med hjälp av speglar och reflektioner.
Scenbilden är mörk och gråsvart. Stora speglar har släpats in. Åtta dansare dyker upp, multipliceras och försvinner bland speglarna. De rör sig väldigt sakta, i ett ständigt pågående ultrarapid. På fötterna har de silverblänkande skor som reflekterar ljuset från belysningen. Kvinnorna har vadlånga klänningar, männen har byxor.
Publiken ser en verklig dansare och minst två, ibland ännu fler, spegelbilder av densamme. Det är väldigt tråkigt och det händer absolut ingenting. Den entoniga elektroniska musiken som också går i ultrarapid förstärker långtråkigheten. Ibland flyttas speglarna och musiken kan ändra karaktär, bli starkare eller mer pockande.
Det borde uppstå någon form av transendens men det händer inte.
Tankarna går till råttor i laboratorier, djurförsök och inlåsta människor som utsätts för experiment.
En dansare avtecknar sig som ett hologram på glaset. Strålkastarna vänds mot publiken som badar i ljus och nu kan se sig själva i speglarna på scenen.
Verket beskrivs som visuellt. Det skulle också kunna betecknas som ett tekniskt experiment där dansarna medverkar som marionetter för att realisera någon övermakts syften. Är det sådan scenkonst vi vill ha? Föreställningen har karaktären av tekniskt experiment snarare än dansföreställning.
Fernando Melo kommer ursprungligen från Brasilien och är verksam som repetitionsledare vid Göteborgsoperans Danskompani och koreograf. 2014 skapade han skapat Middle of Nowhere för Norrdans.

Tidigare samma dag som det var premiär för AB3 och Pepper’s Ghost, hade också dansfilmen She and her, koreograferad av Jakub Mędrzycki, dansare vid Norrdans, premiär. I filmen gestaltar dansarna Claudia Fürnholzer och Anaïs Pensé två kvinnor i en slottsliknande högreståndsmiljö från 1800-talet. Den ena kvinnan är aktivt intresserad av den andra och uppvaktar henne. Objektet för uppvaktningen förhåller sig passiv och tycks samtidigt försättas i någon form av chocktillstånd. Hennes reaktioner uttrycks i närbilder på hennes ansikte. Men närbilder på någon som saknar den där förmågan som en del filmskådespelare har, att tala med ögonen, säger ganska lite. Dessutom bryts den tidstrogna 1800-talsatmosfären av att salarna där damerna skrider fram är upplysta av moderna ledlampor.

AB3
Koreograf: Martin Forsberg
Kostymdesign, scenografi: Jenny Nordberg
Ljuddesign: Mads Nielsen
Instudering: Andreas Vallescar
Dansare: Tomáš Červinka, Claudia Fürnholzer, César García Steensen och Anaïs Pensé eller Viktor Konvalinka, Jakub Mędrzycki, Hanna Nussbaumer och Leila Verlinden

Pepper’s Ghost
Koreograf: Fernando Melo
Scenografi/ljusdesign: Yoko Seyama
Musik: Dirk P Haubrich
Kostym: Jérôme Delbey
Koreografassistent: Shumpei Nemoto
Dansare: omáš Červinka, Claudia Fürnholzer, César García Steensen, Viktor Konvalinka, Jakub Mędrzycki, Hanna Nussbaumer, Anaïs Pensé, Leila Verlinden

Dansfilm: She and her
Av: Jon Lindroth
Koreograf: Jakub Mędrzycki
Dansare: Claudia Fürnholzer, Anaïs Pensé
Kompositör: Uno Helmesson
Foto: Jon Lindroth, Johan Lehman
Ljus: Johan Lehman
Ljus ass: Kamilla Bjellsäter
Smink/kostym: Fanny Berlin
Produktion: Norrdans och Sudden Light Visuals
Premiär den 11 mars 2017 på Härnösands Teater

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser