Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Tero Saarinen, Los Angeles Philharmonic och mycket mer

2017-03-07

Tero Saarinen, finländsk koreograf med världsrykte, har fått prestigefullt uppdrag i USA: han ska skapa ett nytt dansverk för den amerikanska institution som går under beteckningen LA Phil, det vill säga Los Angeles Philharmonic. Musiken som är utgångspunkt för det nya verket är en cellokonsert, En forme de pas de trois, skapad av Bernd Zimmermann 1966. Stycket får sitt premiärframförande i USA den 19 januari nästa år i berömda Walt Disney Concert Hall som rymmer en publik på 2265 personer.
Sin ikonstatus har huset fått både av arkitekten som ritat det, Frank Gehry, och av Esa-Pekka Salonen. Salonen ledde LA Philharmonic från 1992 till 2009 och var den som först fick ansvaret för denna musikkatedral, invigd 2003 och med rykte om sig att ha en sagolik akustik.
Tero Saarinen har många järn i elden just nu, detta år då Finland firar sitt hundraårsjubileum som fri nation (se även Danstidningen 5/2016). Saarinens förmåga att bringa dansant liv till klassisk musik har visat sig i verk som Petrushka, Hunt (Våroffer) och Mariage (Les Noces), samtliga beledsagade av Stravinskijs toner. Även Finlands kompositörgigant Jean Sibelius har visat sig passa bra till rörelsekonst, som i Saarinens Kullervo som kommer att framföras i vår av Finlands Nationalbalett på Nationaloperan i Helsingfors (29 april. 4 respektive 6 maj).
Under 2017 turnerar Tero Saarinen Dance Company som vanligt och besöker så vitt skilda scener som Royal Festival Hall i London och The Korean National Theater i Sydkoreas huvudstad Seoul. När de framträder med det nya verket på den nordamerikanska västkusten den 19 januari nästa år, tillsammans med LA Phil, blir det i en blåvit konstnärlig inramning med Susanna Mälkki på dirigentpulten, belysta av Mikki Kunttu och iklädda kostymer av Erika Turunen. Mälkki är numera chefdirigent för Helsingforsfilharmonikerna, Kunttu har förärats fin Bessie-utmärkelse för sin ljuskonst och Turunen har bland annat tidigare skapat enastående kostymer till Kenneth Kvarnströms koreografier.

Nancy Westman

Se vidare terosaarinen.com

Fler Nyheter

Annonser