Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Silverbjörn till Felicité

2017-03-02

En av de vinnande filmerna på Berlinaden, Berlins internationella filmfestival har musik och dans som en av de viktigaste dramaturgiska inslagen.
Felicité i regi av Alain Gomis som visades i den internationella tävlingen på
den 67:e upplagan av Berlins filmfestival är en oväntat optimistisk film om en fattig ensamstående mamma som försörjer sig genom att sjunga och dansa på en bar i Kinshasa.
När hon står på den lilla scenen tillsammans med orkestern fyller hon hela lokalen med positiv kraft, som gör att även publiken får lust att dansa tillsammans med uppsträckta armar i ren glädje.
Den traditionella dansen, tätt tillsammans, ett sätt att manifestera gemenskap, med uttrycksfulla gester är ofta återkommande i filmen. En där sång och dans är fundamentalt i den fattiga kåkstaden. Filmen Felicite vann den internationella juryns stora pris, en Silverbjörn i Berlin.
Liknande uppsträckta armar kan man se hos den gigantiska publik över hela världen som lyssnar och dansar till technomusik som skapades av tyska musiker och DJ:s efter Berlinmurens fall 1989. En musikexport som gjort succé internationellt på 1990-talet enligt den nya tyska dokumentärfilmen If I Think of Germany At Night av Romuald Karmakar. Filmen visades i programmet Perspektive Deutsches Kino (Perspektiv på tysk film) på Berlins filmfestival.
Filmen blir en filosofisk berättelse om musikens makt, den dova technomusiken som kräver uppmärksamhet av sin publik, som bara måste dansa till den i alla de filmscener som gestaltar musikens kraft gentemot publiken, i denna egensinniga road-movie genom det förflutnas landskap.
Filmen Beuys i regi av Andres Veiel är en tysk dokumentär i tävlingen om Joseph Beuys , förste tyske konstnären som fick ställa ut på Museum of Modern Art i New York (efter andra världskriget). Hans provocerande installationer kan påminna om performance i sin utagerande form.
Ett sätt att fysiskt agera som ger associationer till Mr Long i regi av Sabu (också i tävlingen) om en ung kriminell man som flyr från Taiwan till Japan för att undkomma det gangstergäng som tvingar honom att mörda (men i Taiwan blir han street-food-kock). Det är en film vars actionvåldsscener är koreograferade med vass elegans, timing, brutalt kroppsspråk. Dessa drastiska koreografiska verk i Mr. Long är något av det mest övertygande dans-och performance-utspel man sett på årets Berlinfilmfestival.
På den 40:e Göteborg Film Festival är kortfilmstävlingen Startsladden det bästa i programmet. Minnesvärd är Push it i regi av Julia Thelin om konflikten mellan elever i gympasalen där killen Adam är kung men utmanas av Julia, som har både civilkurage och självkänsla. I slutet av filmen när hon avvaktar reaktioner från klasskamraterna får hon en oväntad upplevelse. I stället för att börja bråka med henne för att hon opponerar sig, börjar killarna dansa över golvet i gympasalen,
dansen skapar ett rum för frihet.

Se den officiella Trailern till Felicité här: www.youtube.com/watch?v=dHfd_6dJPfs

Ingela Brovik

Fler Nyheter

Annonser