Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Kulturkritiskt och festligt

2017-02-27

Fakta:

Namn: Transition
Koreografi: Toby Kassell och Ingeborg Zachariassen
Musik: Linda Oláh
Plats: Atalante, Göteborg
» http://atalante.org

Blir ett scenkonstverk interaktivt för att publiken placeras på scenen? Nja, en bit in i Transition står vi, drygt tjugo åskådare, ängsligt i en öppen cirkel utefter väggen, fast vi har uppmanats att röra oss fritt i rummet. Och inte vågar vi mera när fyra dansare lösgör sig ur vår skara och tar Atalantes vackra, frilagda scengolv av trä i besittning. Transition är ett inslag i Ny koreografi, Atalantes växthusprojekt för nya, lokala koreografer i Västra Götaland. Upphovsduon, Toby Kassell och Ingeborg Zachariassen, är dansare på Göteborgsoperan, stycket skapar de på sin fritid, vilket säger en del om nya koreografers villkor. Temat är övergång och konsumtion, vart är samhället på väg? Vatten droppar i fyra hinkar, festliga serpetinbomber smäller. Mellan de polerna dansas det, vigt och uttrycksfullt av kvartetten. Transition vill mer än en halvtimme förmår härbärgera och texterna når inte fram. Men Linda Oláhs elektroniska musikaktion är pådrivande och olycksbådande, här finns något att återvända, utveckla och ta ställning till.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 25 februari 2017

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser