Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Gratis performance i en hel vecka med Marina Abramović

2017-02-27

Till och med 21 maj visas en stor retrospektiv utställning om performanceartisten Marina Abramović konst på Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm. Det är första gången Abramović visar så många tidiga verk på någon av sina retrospektiva utställningar. Här kan man följa henne ända från tidiga teckningar med blyerts och filtpenna, via hennes måleri på Konstakademien i Belgrad av företrädelsevis moln och trafikolyckor med stora lastbilar, fram till hennes performancekonst som började redan under studietiden i Belgrad, under inflytande av 1970-talets ofta väldigt grymma uttryck av performancekonst runtom i världen.
Motivvalen i hennes tidiga måleri pekar vidare på den paradox som ryms i hennes performanckonst av både våld och andlighet.
Hennes genombrottsverk som performancekonstnär kan sägas vara Rhythm 5 som gavs på Studenternas kulturcentrum i Belgrad 1975. Ingen mindre än performancekonstens guru, Joseph Beuys bevittnade när hon lät sig omgärdas av eldslågor inne i en femuddig stjärna, som alltså kantades av så kraftigt flammande lågor att konstnären svimmade av syrebrist och skulle ha kunnat dö ifall inte människor som bevittnade det hela reagerat och räddat henne. 1970-talets live-art artister tog inte sällan enorma risker och offentliga mycket allvarliga olyckstillbud förekom på gallerierna.
Numera tar sig Marina Abramović performancekonst mindre våldsamma och har snarare mer fokus på det andliga uttrycket. Det nya verket kallat The Cleaner (Städaren) som idag kommer att visas från och med kl 14 till 22 och en vecka framåt sker under medverkan av en mängd svenska körer i Skeppsholmskyrkan, även kallad Eric Ericsson-hallen, strax intill Moderna museet. Det är ett publik-interaktivt verk där alla som vill vistas tillsammans med körerna, Marina själv och hennes medhjälpare måste vara beredda på att lämna ifrån sig inte bara ytterkläderna, utan även mobiltelefon och klocka vid entrén. Läs mer om detaljerna här:
www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/marina-abramovic/performance-the-cleaner/

Fler Nyheter

Annonser