Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

En skrattretande idiot

2017-02-24

Fakta:

Namn: Kraken
Ensemble: Af og med Trygve Wakenshaw
Plats: Viften, Rødovre
» http://www.trygvewakenshaw.net

Det börjar med en oskyldig striptease och slutar med en omgång sensuell poledance i Trygve Wakenshaws löjeväckande och fullständigt absurda Kraken (2014). Performren, mimaren och komikern Trygve Wakenshaw från New Zealand är på turné i Danmark med sin uppsluppna och underhållande soloshow. Om man vill träna skrattmusklerna, bör man därför strax köpa biljett till upplevelsen av att se denne långbente och hypermobila performer hänge sig i de mest vanvettiga mimiska scenerier.
“Tala är silver och tiga är guld” säger ett gammalt ordspråk och det verkar fullständigt sant och riktigt vad beträffar Trygve Wakenshaws ordlösa performance. På scenen är der bara performern själv och en papperskasse fylld med imaginära ting, som får liv med hjälp av Trygve Wakenshaws formidabla mimik. Han kan till exempel fiska upp ett imaginärt äpple ur papperskassen, ta en tugga av det och placera det på huvudet på en i publiken för att därefter skjuta prick på det. Och scenen blir så levande att man för ett ögonblick tycker sig ana det röda äpplet.
Vi förflyttar oss långväga i föreställningen tack vare Trygve Wakenshaws vilt fabulerande och barnsligt naiva associationskedjor. Vi upplever diverse sportgrenar där särskilt en boxningsscen är helt galet underhållande. När den olyckliga boxaren ska ta ett stort kliv över boxningsringen elastiska inhägnad fastnar den alltid mellan benen på honom likt en extra motståndare före den hårda striden. Från de olika sportgrenarna går vi vidare till underhållningsbranschens trollkonstnärer och jonglörer vidare ut i naturen och ser hur djurungar föds och får se hur en skelögd fågelunge matas av sin mor.
Publiken blir också medagerande i Trygve Wakenshaws föreställning. Vi skapar rytmer, som han kan agera dansande pop-och rockstjärne till. Och de, som sitter på första bänk, får serverat imaginär mat av honom, och de förväntas tugga den eller så ska de gissa var han gömmer sina osynliga bollar. Andra blir lyckliggjorda av en skur av kyssar, så som man tröstar ett gråtande barn som har slagit sig .
Handlar Kraken bara frågan om roa och skoja? Ja, men i föreställningen anar man också kulturkritik av våra destruktiva livsmönster som förstör naturen omkring oss. När Trygve Wakenshaws karaktär möter en enhörning sågar han strax av dess horn och använder det som mordverktyg emot det.
Och när han tömmer den ena burken mineralvatten efter den andra knycklar han sen ihop burkarna och kastar dem över axeln utan att tänka på någon annan än sig själv och sina egna behov här och nu.
Han skär också ut bitar av sitt eget kött och steker det över flämtande eldslågor. Trygve Wakenshaw skildrar mänskan som en löjlig idiot, en som äter sig själv och andra och som varken tänker sig för eller tänker på andra människor. Det faktum att vi människor själva sågar av den gren vi sitter, blir inte bara till något dumt men också mycket underhållande. Detta lyckas Trygve Wakenshaw mima förutan tal eller rekvisita, det är mycket skickligt, men först och främst enormt skrattretande.

Turnéplan:

Taastrup Theater, Taastrup 21/2, Grønnegades Kasernes Kulturcenter, Næstved 22/2, Baltoppen lIVE, Ballerup 23/2, Teater Momentum, Odense
 24/4, Teater Katapult, Aarhus 25/4, Randers Egnstheater 28/2, Limfjordsteatret, Nykøbing Mors 1/3.

Læs mere:

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser