Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Ruskar om bilden av det vi ser

2017-02-15

Fakta:

Namn: NUdans
Koreografi: Pascal Marty, Ján Špoták samt Dorothea Saykali och Arika Yamada,
Ensemble: Sistaårsstudenter från landets professionella dansarutbildningar, Kungliga svenska balettskolan, Balettakademien i Stockholm och Balettakademien i Göteborg
» http://www.opera.sr

NUdans kallas en av tillväxtytorna för dans i Göteborg och Västsverige. Vartannat år erbjuder Göteborgsoperan några dansare i huset att skapa koreografi för en grupp utvalda sistaårsstudenter från landets professionella dansarutbildningar, Kungliga svenska balettskolan, Balettakademien i Stockholm och Balettakademien i Göteborg. Tolv unga dansare har under sex veckor hos operan provat på det framtida yrkeslivet. Resultatet presenterades i helgen med tre slutsålda föreställningar på operans Lilla scen. Try not to spill, koreografi Dorothea Saykali och Arika Yamada, The grass is greener on the other side, av Ján Špoták, och Ananke, av Pascal Marty, utmanar verkligen de unga kollegorna. Närvaro och mogen gestaltning dominerar över teknisk briljans, helt i linje med nutida dans. Styckena är olika, förstås, men alla har kollektivets relationer och reaktioner som gemensam nämnare. Liksom ärendet att ruska om bilden av det vi ser. Roligast är Try not to spill där Kajsa Nilsson, Felicia Rivera Cetre och Linnéa Hult, möblerar om i en befrielseakt av halsbrytande karaktär. Jag hejar på för framtiden!

Texten är tidigare pubicerad i Göteborgs-Posten 14 februari 2017

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser