Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Hedersdoktorat i Bukarest och Potatis i Västerås

2017-02-04

Mats Ek och Ana Laguna har vid en cermoni i Bukarest, Rumänien, tagit emot varsitt hedersdoktorat. Bukarest-universitetes fakultet för teater, det vill säga scenkonst, inklusive dans, och film påbörjar en särskild verksamhet för mötet mellan teater och dans, UNACOR.
Vad kan vara lämpligare att ge dansteatern (eller teaterdansen) personifierad en utmärkelse? I maj 2016 tilldelades Mats Ek det stora EU-priset för teater, Premio per il Teatro, under en festival i Craiova, Rumänien. Och i höstas gästade Ana Laguna och Mats Ek Bucharest med dans.
Bland allt som kan sägas om Rumänien, i dagarna skakat av protester mot korrumptionen, är att det är ett land som älskar teater, dans, opera – all slags scenkonst. Stor publik köar tålmodigt och aptiten är stor på nytt och gammalt. Stora mängder teaterkritiker skriver och televisionen visar och kommenterar generöst av scenernas utbud.
Sergiu Anghel, professor vid teaterfakulteten och initiativtagare till UNACOR, sa vid den högtidliga cermonin:
”Dans är som att skriva i vatten; lika fascinerande som den är att utföra eller betrakta, lika snabbt är den förgången. De som tycker att detta är nedslående ska kanske inte ha dans som yrke. För oss andra är det en inbjudan och en utmaning att fortsätta dansa och hämta upp nytt ur en källa som är outsinlig.”
Cermoni och gala sändes självklart rumänsk television. Med Mats Eks pension verkar det gå sådär. På alla hjärtans dag, 14 februaru, dansar Mats Ek och Ana Laguna igen i Västerås konserthus – Potatis och Memory. Sen är det dags för en nyinstudering av Brigit Cullbergs Eurydike är död för firandet av Cullbergbalettens 50-årsjubileum i slutet av april.

Margareta Sörenson

Fler Nyheter

Annonser