Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Nystart för Parisoperans balett, bland annat med Alexander Ekman

2017-01-28

Innan månaden januari är slut, har Parisoperans balett redan hunnit presentera säsongen inför 2017-18, som alltså är orkestrerad av Aurélie Dupont, balettens nya konstnärliga ledare, vars hela karriär har ägt rum inom denna prestigefyllda institution. Dupont som utnämndes efter Benjamin Millepied’s avsked i fjol underströk vid presentationen att hela kompaniet bestående av 154 dansare ånyo är som en enda stor och lycklig familj.
När hon beskrev det nya programmet sa hon att avsikten var att låta den klassiska baletten återigen inta scenens centrala roll: ”Den är vårt arv.” sa hon innan hon började berätta om Nureyevs Don Quichotte, Crankos Onéguine (Onegin på svenska), Ashton’s La Fille Mal Gardée och Balanchines Jewels. Somliga skulle kunna hävda att det är den neoklassiska inriktningen som representeras mest här.
Bland de nya verken finns det spännande och mycket efterlängtade Play, ett verk av den begåvade svenske koreografen Alexander Ekman som kommer att göra en mix av dans, improvisation och text. “En kväll man inte får missa”, hävdade Dupont med eftertryck. Andra höjdpunkter inkluderar ett blandprogram med verk av James Thierrée, Iván Pérez, Hofesh Shechter och Crystal Pite; ett Ravel-program med Bejarts Bolero och Millepied’s Daphnis and Chloé, en kväll med Anne Teresa De Keersmaeker som visar hennes Quatuor n° 4 , La Grande Fugue och La Nuit transfigurée samt en trippelafton med Balanchines Agon, Pina Bauschs Le Sacre du printemps och ett nytt verk av den japanska koreografen Saburo Teshigawara.
Under 2018 kommer två av balettens ètoiler Marie- Agnes Gillot och Hervé Moreau att avsluta sina dansarkarriärer. De fick bägge två välja med vilken balett de ville ta avsked. Gillot valde Bauschs Orphée & Eurydice och Moreau Romeo & Juliet av Sasha Waltz som han kommer att dansa med Dupont, precis som när baletten fick premiär 2012.
Paris balettomaner som tycker mycket om att under varje januarimånad kunna få se ett gästspel på Palais Garnier, kan tyvärr inte dölja sin besvikelse. Inget gästande kompani är på väg i januari nästa år.

Se www.operadeparis.fr/saison-17-18

Ett hommage till Yvette Chauvirés ära som dog i oktober i fjol, kommer att hållas den 22 april 2017, på hennes födelsedag, då hon egetligen skulle ha fyllt 100 år. Prograppet innehåller såväl utdrag ur Serge Lifars Mirages och Suite en blanc så väl som Grand pas classique och La mort du cygne.

Simona Gouchan

Fler Nyheter

Annonser