Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Dans- och performance-helg i Stockholm och Uppsala

2017-01-25

I helgen finns möjligheter att se ett brett spektrum av dans och performancekonst i Stockholm och Uppsala.
På Uppsala Konsert & Kongress blir det internationell dans- och performancefestival där man lovsjunger kroppens olikheter. Det handlar om koreografer och kroppskonstnärer som visar dansverk, och samtalar om sina vitt skilda konstnärskap samt hur deras respektive koreografiska språk kommer till. Festivalen som pågår den 27 och 28 januari är en del av serien K.R.O.P.P. men det öär gången i en mer omfattande version än vanligt: K.R.O.P.P.EXTENDED.
Båda föreställningsdagarna börjar redan kl 12 mitt på dagen med en Ritual Feetwash Ceremony som beskrivs som ett taktilt, interaktivt dansverk iscensatt av performancekonstnären RA’i som har varit verksam sedan 1970-talet.
Senare under fredagen den 27 januari blir det bland annat föreställningar med Project O från London som ger Native Instincts: Physic Labours 5.0,som bland annat handlar om att belysa rasistiska och misogyna strukturer.
Från Sverige deltar Tove Sahlin och hennes Shake it Collaborations med sitt skakande och interaktiva solo My Own Bodies – a solo for many som ges både under fredagen och lördagen.
Dansfilm visas såväl under fredagen som lördagen och det blir även föreläsning av Radmila Djurica: A Movement in a Flashdance.
Konstnärsduon VestAndPage visar sitt pågående verk AEGIS IV (Hope), under hela lördagskvällen. Konstnären SU-EN som har initierat K.R.O.P.P, som även kallas plattform för nutida dans, visar sitt verk Snow. Hon leder SU-EN Butoh Company sedan 1992, turnerar internationellt och är förgrundsgestalt för butohdanskonst i Norden.
Senare visar Nan Jombang Dance, ett av Indonesiens ledande nutida danskompanier sitt verk SangHawa. Nan Jombang Dance har sina rötter i Minangkabaufolkets traditioner inom kampsport, dans och slagverk.
Mer information och tidpunkter för alla inslag finns på www.ukk.se/konserter/kalendarium/2017/kropp-extended-27-28-januari/

Samtidigt i Stockholm under lördagen den 28 initierar den portugisiske koreografen Dinis Machado sitt nya projekt Barco Dance Collection där ett antal olika koreografer har skapat solon för honom, de är Dan Dawn (UK), Lucy Suggate (UK), Vicky Malin (UK), Robbie Synge (UK), Katerina S. Andreou (GR/
FR), Javiera Péon-Veiga (CL), Elisabete Finger (BR), Rosalind Goldberg (SE), Rebecka Stillman (SE), Rachel Tess (US/SE), Jorge Gonçalves (DE/PT), Ali Moini (IR/FR), Miguel Jaime (UY/AR)
och det blir även Curatorial Gaze essäer av Kate Marsch (UK), Chris Lewis-Jones (UK).
Läs mer om projektet på www.weld.se/program/dinis-machado-28-jan-9-april/sv/

Fler Nyheter

Annonser