Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Michaela DePrince – en vår tids danshjältinna!

2017-01-18

En av USA:s mest uppmärksammade svarta ballerinor sedan några år heter Michaela DePrince. I slutet av 2016 utnämndes hon till solist i ett framstående balettkompani, innan hon ens fyllt 22 år. Det var dock inte i hemlandet hon slog igenom på allvar. Det var istället på välrenommerade Holländska Nationalbaletten i Amsterdam. Vid årsskiftet dansade hon rollen som många stjärndansöser tidigare har fått glänsa i: Svanhilda i Coppelia.
I det USA dit Michaela DePrince kom från Sierra Leone som fyraårigt adoptivbarn (se Danstidningen 2/2015), gav hennes nya föräldrar henne chansen till mycket god dansutbildning. Hennes begåvning, viljestyrka och höga arbetsmoral ledde bland annat till att hon 2011 utmärkte sig i en uppmärksammad dansfilm, First Position. Hon fick också strålkastarna på sig när hon blev den yngsta dansare som Dance Theater of Harlem i New York någonsin anställt. Hon var då 17 år. Men på det kompaniet finns inte det som hon vill ägna sig åt, nämligen klassisk balett på hög nivå. Många andra amerikanska danskompanier finns att välja mellan men hos dem är det väldokumenterat svårt för svarta dansare att ta sig in.
Michaela DePrince sökte sig därför till Nederländerna, till Holländska Nationalbaletten, där hon började 2013 som elev i juniorkompaniet och där hon nyligen blivit en ovanligt ung solist. Många varierande uppgifter väntar henne. Närmast ligger en roll i Made in Amsterdam II. Hon är också ofta kompaniets ansikte utåt numera.
Till skillnad från likaledes omtalade Misty Copeland, som tidigt i sin karriär gjorde sig till talesperson för svarta ballerinor, har Michaela DePrince inte verkat vilja tala i egen sak om rasismen inom den klassiska baletten i USA. Däremot har hon på senare tid tydligt börjat höja rösten för andra svarta ballerinors räkning.
Att det nu finns ytterligare några få svarta ballerinor på höga positioner på olika håll i världen, ser hon som hoppingivande.
I en utförlig intervju i Entertainment News berättar Michaela DePrince om Precious Adams, även hon amerikanska. 2014 vann Adams fint pris i balettävlingen Prix de Lausanne. Ännu en svart ballerina från USA, alltså, och ännu en som emigrerat till Europa: Precious Adams dansar i English National Ballet .
I samma intervju berättar Michaela DePrince utförligt om vad det betydde för henne att samarbeta med en av världens stora popstjärnor förra året. Beyoncé bad henne vara med i Lemonade, ett omsusat ”visual album” där många andra framträdande svarta kvinnliga artister medverkade. DePrince tackade självklart ja och hennes del i det hela fick heta Freedom, Frihet.
När sommaren kommer, och därmed semester från Holländska Nationalbaletten, ska Michaela DePrince lära ut dans till barn i Rock school i Philadelphia, USA. Där fick hon själv en del av sin dansutbildning. Hon arbetar vidare med sin collegeutbildning, just nu läser hon engelska men har siktet inställt på studier i mänskliga rättigheter. Hon är ambassadör för War Child Holland, en holländsk organisation som arbetar för barn som lever i krigsområden.
Enligt intervjuer i Dance Magazine och Entertainment News har hon också tänkt sig att öppna en skola i sitt första hemland Sierra Leone där barn skulle få fri dansutbildning. Hon konstaterar att alla barn inte har samma tur som hon haft, med adoptivföräldrar som gjort stora uppoffringar för att hennes dröm om att dansa skulle gå i uppfyllelse.
– Unga svarta dansare behöver stipendier som täcker kostnaderna för utbildning och utrustning, konstaterar hon. Det är alldeles tydligt att hon har ett syfte utöver sin egen karriär.
–Jag talar offentligt om mitt eget liv, drömmar och svårigheter för att barn ska få höra att det är möjligt att övervinna egna svårigheter, säger hon också. Då syftar hon både på bakgrunden i krigets brutala Sierra Leone men också på att hon har vitiligo, en hudsjukdom som gör att pigmenteringen försvinner fläckvis.
Men vem tänker på det när man ser henne dansa, till exempel ett underbart solo som framfördes på Women in the World-sammankomst i New York 2015.
Titta och njut!

Nancy Westman

Video Michaela DePrince: www.youtube.com/watch?v=KI7f6rb0WME
dancemagazine.com/inside-dm/magazine/michaela-deprince/
www.etonline.com/features/188266_beyonce_lemonade_ballerina_michaela_deprince_set_secrets_personal_freedom_journey/
Video Precious Adams: www.youtube.com/watch?v=YT95D6leFNI&list=RDYT95D6leFNI&index=1

Fler Nyheter

Annonser