Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Stämningsfullt i cirkusbyn

2017-01-10

Fakta:

Namn: Jul i cirkusbyn
Regissör: Ann Jerbo
Musik: Kerstin Blomqvist
Ensemble: Cirkus Elvira
Plats: Sundsvalls teater
» http://www.cirkuselvira.se/

Det är jul i den gnistrande och färgglada cirkusbyn. Husvagnarna har julgranar på taken och det är snö i luften. Den vänlige clownen Daff-Daff (Thomas Jerbo) småpratar med publiken och visar sina trollerikonster.
Han trollar fram halsdukar ur sin hatt med det går inte så bra. En kvinna i publiken vill ha en rosa halsduk men det finns bara röda, gula, gröna och blå i hatten.
Misslyckandet vänds i glädje när Daff-Daffs vänner gör entré. De är Julle (Julietta Birkeland), Rulle (Rebecca Seward) och Jojo (Joel Degerfeldt), alla i fantasifulla dräkter. Nu ska de ge varandra presenter, för det gör man när det är jul. Men här i cirkusbyn är presenterna lite speciella. De består nämligen av cirkuskonster som de glada vännerna visar upp för varandra.
Detta sker under mycket hemlighetsmakeri, hysch hysch och kurragömma ut och in i husvagnarna, upp på taken och bakom scenen. Julle är så liten att hon kan gömma sig i en tunna. När hon kommer fram ur sitt gömställe bjuder hon sina vänner och publiken på ett utsökt, dansant och välkoordinerat jongleringsnummer med hur många vita snöbollar som helst inblandade.
Vad vore en cirkusby utan en trapets? I den hänger Rulle. Hennes vän Julle tar gärna en flygtur. Och plötsligt kastar de omkring varandra i luften.
Den långe gänglige Jojo klämmer in sig i sitt cyr weel och får snurr på det. När Jojo, Rulle och Julle sedan klättrar upp på varandra i ett hisnande akrobatiknummer når de nästan upp till tittskåpsscenens tak.
Som pricken över i levererar Clownen Daff-Daff en cykeltur med sin enhjuling på lina. Efter det cyklar han några varv till runt på scenen. Allt detta utspelas under glada upptag och många tokerier och den som inte har roligt kan äta upp sin hatt. Nej kanske inte, men Jul i cirkusbyn är en lekfull, varm och kärleksfull föreställning som bjuder på professionell cirkusunderhållning för både alla med barnasinnet kvar. Artisterna är samspelta, skickliga och utför sina konster med stor precision och till synes lekande lätt.
Gänget på scenen kommer till slut på att de ska ge en present även till publiken och det är ju själva föreställningen som är den presenten.
Kerstin Blomqvists musik är förinspelad men fungerar stämningshöjande och passar bra till cirkuskonsterna.
Cirkus på en tittskåpsscen från sent 1800-tal? Ja, det fungerar, särskilt om barnen sitter på kuddar eller i knäet på en vuxen. Jämfört med en arena ges också ökad möjlighet till scenografi vilket den här föreställningen tar väl tillvara.

Jul i cirkusbyn spelas på Sundsvalls teater till och med den 15 januari.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser