Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

En palett med färgstarka inslag

2016-12-12

Fakta:

Namn: Plattform december 2016 på Dansstationen i Malmö
Plats: Dansstationen, Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Dansstationen i Malmö har presenterat sin dansplattform för december 2016 med fem färgstarka och innehållsrika inslag som bådar gott för framtiden.
I det första av Maria Naidu och Miguel Cortés kallat Did you get the t-shirt hänger fyra klädstreck med t-shirts tvärs över scenen där Miguel Cortes iförd jeans och röd t-shirt sjunger ”keep on pushing” medan Maria Naidu rör sig runt honom med varierande rörelsemönster, dans och utagerande manér. Sen talar hon, han lyssnar och snart börjar hon sjunga i mikrofon nära oss i publiken ”Is that all there is?” melankoliskt och vackert, samtidigt som en stjärnformad ballong stiger mot Dansstationens magnifika tak i jugendstil. Det var verkligen en dynamisk musikalisk duett.
Det andra inslaget består av en kortfilm med Dansstationens medarbetare som spelar rockmusik på scen där Lars Eidevall släpper loss på elgitarr, det är lustfyllt och engagerat.
Det tredje inslaget består av ett solo av Kristian Tirsgaard från Danmark som på en snävt definierad scen inramad av tejp iförd rosa tröja och gröna byxor framför sin dans. Samtidigt talar han på engelska en analytisk monolog med nyckelord som ”knowledge & celebration” (kunskap och ära). Det är en föreställning samtidigt som det är en föreläsning. Det är minimalistiskt, abstrakt och elegant, samtidigt kräver det en oavbruten koncentration från både dansare och publik. Vill han vara neutral, eller ta in Brechts idé om Verfremdung i sin föreställning? Det får vi kanske klart för oss lagom till premiären av detta egensinniga verk, eftersom det var ett work in progress vi fick se.
Ett fjärde inslag är återigen en kortfilm kallad Hemma hos av och med Kjell Kalixon. Med hjälp av en kamera på stativ, steatdy cam, registrerar dansaren Kjell Kalixon sig själv hemma i sitt eget kök,där han rör sig in och ut. Sen får vi se honom i hallen och senare vardagsrummet tillsammans med en liten hund. En modernistisk film som ger associationer till kortfilmen Music for One Apartment and Six Drummers.
Plattformens sista inslag kommer också från andra sidan Öresund. Köpenhamnska Jernej Bizak dansar Fabio Libertis Solo for real där han tar hela Dansstationens stora scen i besittning med dramatisk dans till oavbrutet ljud och tal där ord som ”relax” är ofta återkommande. Det känns hotfullt för han gestaltar verkligen oro och ångest, på ett utagerande sätt med drastiska huvudrörelser i en ljusdesign med starka kontraster. Det är imponerande och kraftfullt. Man känner igen Bizaks starka närvaro på scen från Lidia Vos Because the day was sunny som hade urpremiär med Skånes Dansteater oktober 2016.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser