Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Kungliga dansare i Wellington ger upp karriären i protest mot alltför hård chef

2016-12-11

Danstidningen har tidigare skrivit om konflikter av olika slag mellan ledare och dansare på La Scala i Milano och Staatsballett i Berlin. Nu nås vi av rapporter om att denna ”smitta” även drabbat delar av Stillahavsområdet. Det stormar nämligen sedan en tid på Royal New Zealand Ballet (RNZB) i Wellington, huvudstad i denna självstyrande del av det brittiska samväldet.
Tolv dansare och annan personal har sagt upp sig från det nya zeeländska kompaniet under det senaste året och orsaken uppges vara balettchefen Francesco Ventriglias sätt att förhålla sig till sin personal. Ventriglia anställdes som konstnärlig ledare 2014 och kom då närmast från MaggioDanza i Florens. Sin dansutbildning fick han på La Scala i Milano där han också blev framstående solist. Hans meritlista är stark, han har dansat för och med många av världens stora danskonstnärer.
Men att vara balettchef utanför hemlandet är uppenbarligen inte så lätt. Nästan omedelbart efter Ventriglias tillträde på RNZB slutade tre-fyra dansare men inte förrän nu har styrelsen för kompaniet anlitat en konsult med uppgift att få ledning och personal att samarbeta bättre. Den konsulten lär dock få bråda dagar om den nuvarande chefen ska involveras: Francesco Ventriglia meddelade nyligen att han lämnar sin anställning i juni 2017. Han har inte gett några kommentarer som tyder på att det är samarbetssvårigheterna som fått honom att fatta detta beslut, snarare verkar andra arbetsuppgifter hägra för hans del.
Som svensk må det väl vara tillåtet att hoppas att vår unga stjärnkoreograf Alexander Ekman inte drabbas av den dåliga stämningen mellan dansarna och balettchefen i Wellington. Tre av Ekmans verk ska framföras där nästa säsong: Cacti från 2010 som RNZB dansat tidigare i år och i maj-juni 2017 ska kompaniet för första gången göra Cacti tillsammans med Tuplet (från 2012) och Episode 31 (från 2011) i ett trippelprogram. Alexander Ekman är i gott sällskap i Wellington då verk av både William Forsythe och Roland Petit också står på repertoaren.
Dansarna må ha varit missnöjda men allt är inte så svart-vitt som det kan tyckas i Radio New Zealands rapport om problemen på Royal New Zealand Ballet. (Den kungliga delen i balettkompaniets namn beror förövrigt på att det är drottning Elisabeth II som är statschef i öriket.) På italienskt håll har vissa delar av turerna i Wellington också väckt intresse. På Gramilano.com berättas att beskedet om Francesco Ventriglias beslut att lämna kompaniet fick dess styrelseordförande att lyfta fram allt det goda som den italienska chefen fört med sig. Kompaniets konstnärliga styrka sägs ha förbättrats och programmet för 2017 anses värt att se fram emot. Det gäller inte minst en ny Romeo och Julia som Ventriglia skapat.
Kanske hoppas de att detta verk ska bli lika populärt som balettchefens version av Trollkarlen från Oz. Det har både framgångsrikt turnerat i världen och bejublats i Wellington.
Francesco Ventriglia kommer att arbeta som gästkoreograf på Royal New Zealand Ballet sedan hans chefskontrakt där gått ut, detta för att föra Romeo och Julia till premiär som beräknas äga rum i mitten av augusti 2017.

Nancy Westman

Se vidare www.gramilano.com/2016/11/francesco-ventriglia-leave-royal-new-zealand-ballet/

www.radionz.co.nz/news/national/319434/dancers-ditch-royal-new-zealand-ballet?mc_cid=38f1454bc6&mc_eid=78f780c612

Fler Nyheter

Annonser