Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Manande, varnande, vackert framfört budskap om Jordens framtid

2016-11-30

Den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson har många strängar på sin lyra. Med sitt globala kändisskap i ryggen har han en position som han gärna utnyttjar för att sprida kunskap och medvetenhet om vart klimatet på vår arma planet är på väg. Tidigare har det mest varit via sin bildkonst han fört fram sina maningar, nu sker det också med dans.

Den filmade isdansen av mycket ovanligt slag visar fin samverkan mellan 12 isblock och ett antal dansare. Den kan säkert göra nytta, få fler och fler att inse att det är hög tid nu att göra vad vi kan för att hejda uppvärmning och andra livsfarliga förändringar i klimatet.
Filmen spelades in i Paris förra året, i samband med det stora klimatmötet där. Olafur Eliasson hade låtit frakta dit stora bitar av grönländska isberg som ställdes upp i cirkel på Place du Panthéon. Torget låg tyst och nästan öde mitt i natten då dansare från Paris Operabalett och Wayne McGregors kompani anlände. De kunde lyssna till isen, höra dess klagan medan den smälte, ljud som dessa känsliga konstnärer intuitivt reagerade på med sitt välutvecklade och kreativa tänkande och kroppsspråk – allt detta enligt välrenommerade amerikanska tidskriften The New Yorker.
Prima ballerinan från Parisoperan, Marie-Agnès Gillot, beskriver det som att det hon och de andra dansarna åstadkom i samklang med Olafur Eliassons verk Ice Watch Paris, var en händernas och hjärtans dialog. Den danske dansaren och koreografen Steen Koerner, som Eliasson känner sedan tonåren då de båda ägnade sig seriöst åt breakdance, säger att det var häpnadsväckande att mitt i natten, mitt i kylan, mitt i denna världsstad, uppleva hur allting förändrades, sekund för sekund.
När filmen spelades in hade man ännu inte upplevt det som nyligen rapporterades från Arktis, om rekordhöga temperaturer och långsammare isbildning. Det är verkligen sant, vår värld förändras, sekund för sekund.
Här finns filmen där smältande is och lyhörda dansare sprider ett vackert och varnande budskap om vad som är på väg att hända, till musik av Jamie xx:

vimeo.com/189918564

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser