Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Glatt folkligt klös

2016-11-09

Fakta:

Namn: Badke
Koreografi: Koen Augustijnen
Ensemble: Le Ballet C de la B
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://dansenshus.se

Stamp, svett, rusningar, visslingar. Den arabiska folkdansen dabke flyger fram; men där anas också hotet, mörkret, tystnaden. Delarna av världen där dans inte får finnas. Som att säga åt folk att sluta leva.
Les Ballets C de la B är en del av det belgiska dansundret och har sedan 1980-talet skapat fantastiska och gränsöverskridande dansföreställningar. Nu har tre koreografer, varav en är välrenommerade Koen Augustijnen, skapat Badke, en koreograferad föreställning som bygger på den arabiska folkdansen dabke. Den dansas i Libanon, Irak, Jordanien, Syrien och Palestina, delar av världen där dansen är starkt ifrågasatt om inte förbjuden av religiösa skäl. Eller festen inställd på grund av bomber.
Tio palestinska dansare låter scenen i Badke svämma över av dansglädje och C de la B vore inte sig likt om inte street och balett mixas in i de folkliga stegen och fattningarna. Samt tystnad, moment av mörker, och en stark känsla av hot. Inte bara dansen hotas, utan hela tillvaron i en region som just nu är en av dem som prövar sin befolkning hårdast.
Här är icke jude eller grek, icke man eller kvinna – en för alla och alla för en i ett rasande tempo, som liksom river med sig allt och alla i en feststämning, granne med livet – sådant det kunde levas. Dansarna är urskickliga och uthålliga i en timslång duvning som handlar om livsmod och självkänsla lika mycket som om ett sätt att dansa.
Det är världsdans som liknar annan folklig dans med sina bussiga axelfattningar och rejäla ringdansslängar. Men så plötsligt uppstår samtidsdansens klungor i förflyttning eller ett solo med annat och smärtsamt uttryck.
Folk och folk, stil och stil – egentligen är skillnaderna försumbara, det gemensamma så oändligt mycket större. Så tänker man när dansen går i Badke har man svårt att skiljas från rytmen, värmen, glöden kan man stanna och dansa själv en stund efteråt.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser