Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Vatten i strida strömmar

2016-11-06

Fakta:

Namn: Scattered
Koreografi: Kevin Finnan
Författare: Sophy Smith & Kevin Finnan
Filmare: Logela Multimedia
Musik: Sophy Smith & Tim Dickinson
Ensemble: Motionhouse
Plats: Baltoppen Live i Ballerup, Köpenhamn
» https://baltoppenlive.dk

Kulturhuset Baltoppen hade härom året ett gästspel av det brittiska danskompaniet Motionhouse. Den gången visades föreställningen Broken, och nu är kompaniet tillbaka i köpenhamnsförorten Ballerup med verket Scattered.
Det handlar om vatten i alla former och sammanhang. Rinande vatten från vattenkranen, lortigt kloakvatten, dramatiska vattenfall, ett stilla dropande regn, fruset vatten och så vidare. . Kort sagt vattnets kretslopp på Jorden, men även det totalt motsatta, nämligen bristen på vatten. De agerande kravlar sig fram med ett ben uppsträckt i luften och trummande fingrar. De är angreppslystna skorpioner i den karga sandöknen. Det är en fin kontrast till allt vatten och ett lyftat pekfinger till oss att vara försiktig med våra vattenresurser. Plastföroreningarna i världshaven får sig också en bildlig kommentar i form av videoprojektioner, men också i fysisk form, när perforerna efterlämnar sina plastflaskor på scenen.
Videoprojektionerna skapar scenografin på en storskärm, som är utformad som en scatingramp, som performenrna kan glida över och klättra upp på och de gör de oändligt ofta. Kanske för att visa på vattnets kretslopp, men omtagningarna blir för trista i längden . Scattered är som om en skolklass har brainstormat på temat vatten. idéutvecklingen har inte utvecklat sig till någont essentiellt.
Musiken består av ett lapptäcke av all världens olika musiktraditioner, allt från indiska till arabiska toner. Det bildar en bullrande ljudmatta som heller inte skapar variation i ordets egentliga bemärkelse, för de agerandes är i stort sett desamma oberoende av musiken.
Motionhouse kan med sina fartfyllda föreställningar och tredimensionella videoeffekter attraherara en stor publik. Det är ju bra för kulturhuset Baltoppen Live och dess ekonomi, men man kan verkligen längta efter det tidigare programmens annorlunda och märkliga performanceföreställningar på Baltoppen. Verk som utmanade publiken och där det verkligen stod något på spel och gällde något annat än underhållning.
Men det är också den typ av verk som dessvärre inte drar särskilt stor publik och ekonomiskt sett skapar underskott. Bara att få sig till dels en enda av den sortens förestä’llningar skulle kanske släcka törsten efter riktig konst, för det gör dessvärre inte vattnet i Scattered.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser