Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 24 februari 2021

Årets Danskväll på SVT2 den 5 november!

2016-11-03

När Finland dansar gör dansälskare i Sverige klokt i att titta. Tre verk av två stora danskonstnärer från vårt östra grannland borgar för ett par timmars ögongodis med intensitet och substans, förmedlat av vår television i allmänhetens tjänst, nu på lördag den 5 november med början klockan 19.
Det är dags för Danskväll på Sveriges Television! Nyheten dimper ner som en glad överraskning i en stor morgontidnings tv-bilaga. Flott förstasida men väl knapphändig information inuti den tunna bilagan. Den 5 november under Kulturstudions paraply blir det finsk dans får vi i alla fall veta av tablån: Tero Saarinen i två olika produktioner, Virpi Pahkinen i en. Och så avslutas den finska kvällen – med en kompositör. Kaija Saariaho är en oerhört spännande musikmagiker. Men när man nu bara har en så kallad Danskväll i SVT per år, hade det väl gått att hitta ytterligare en programpunkt som handlade om dans från Finland? Där finns hur mycket som helst att hämta!
Men vi tar det väl från den positiva sidan istället för att klaga, här finns trots allt mycket att njuta av.
Tero Saarinen är en av Finlands internationellt mest kända koreografer och dansare. Under Danskvällen i SVT2 visas först en filmatisering av hans verk Hunt, från 2008. Han lär ha dansat det 200 gånger sedan urpremiären, över snart sagt hela världen. Hunt är en intensiv upplevelse, ännu ett sätt att tolka Våroffer och Igor Stravinskijs berömda musik. På ett plan är det ett solo med Saarinen själv på golvet. Men utan medverkan av den märkvärdiga allkonstnären Marita Liulia skulle det ha blivit något annat än det vi nu får se.
Tero Saarinen firar förövrigt 20-årsjubileum med sitt kompani i år – och Marita Liulia är synnerligen aktuell med stor soloutställning om Finlands hundra år som självständig nation. Den öppnar på Serlachius Museum Gösta i helgen och visas till den 23 april 2017. (Museet ligger i Mänttä, en timmes tågresa norr om Tammerfors, om någon undrar.)
Tero Saarinens andra verk för kvällen är storslaget, ifråga om både form och innehåll: Kullervo handlar om den tragiske hjälten i nationaleposet Kalevala, tonsatt av den store kompositören Jean Sibelius. Sex föreställningar av Kullervo ges på Finlands opera och balett i Helsingfors som ett led i självständighetsfirandet 2017 och både operakören och stora delar av nationalbaletten kommer då att finnas på scen. Det blir inalles sex föreställningar i slutet av april och första halvan av maj nästa år. I SVT visas en inspelning som gjordes våren 2015, där både dansare ur Saarinens kompani och Finlands nationalbalett medverkade.
Virpi Pahkinen är i sig en nationalklenod i Finland där hon ju är född och ofta verkar – även om hon mestadels bor i Stockholm och ständigt turnerar över världen. Hennes dansfilm The seventh salt är som ett mellanting mellan en sensuell och stilfull meditation, precis och oefterhärmlig koreografi av en sort som bara Virpi Pahkinen kan åstadkomma – och kanske också en varningssignal om tillståndet för allas vår miljö? Jonas Sjöblom har skapat den perfekta musiken till verket. Det sjunde saltet tycks vara det som står att finna i Patagonien i Argentina – ett bländande vitt underlag som ser ut att rämna ibland, förvandlas till speglande ytor ibland, små suggestiva högar däremellan – och en solbelyst oändlighet att förlora sig i för de två dansarna, Virpi Pahkinen själv och Fredrik Quiñones.
Njutning alltigenom!

Nancy Westman

Danskvällen den 5 november finns på denna tablå, www.svt.se/tv-tabla//2016-11-05/

Se programmen igen på svtplay, exempelvis filmen Martha & Niki
www.svtplay.se/video/10840409/martha-niki/martha-och-niki-1

Hunt: www.youtube.com/watch?v=aSBpQcu61tg, www.terosaarinen.com/en/media/images/repertoire/hunt/
Kullervo: https://www.youtube.com/watch?v=GvDnG3NkJvI, http://www.terosaarinen.com/en/media/images/licensed_works/kullervo/
The seventh salt: www.svtplay.se/video/10838977/virpi-pahkinen-the-seventh-salt/virpi-pahkinen-the-seventh-salt-avsnitt-1

Fler Nyheter

Annonser