Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Bournonville skulle kunna vakna till liv på rätt sida i Stockholm

2016-10-31

Fakta:

Namn: Ponte Molle
Koreografi: Bournonville
Musik: V.C. Holm och A.F. Lincke
Ensemble: Kungliga baletten
Plats: Operan i Stockholm
» http://www.operan.se

Med en god portion humor har Operan i Stockholm valt att låta en grand danois-hund pryda affischerna till
det nya dansprogrammet Distinktion, där ”le grand danois” hänsyftar på den store danske koreografen, August Bournonville, som finns med på programmet med en unik rekonstruktion av hans vaudeville-balett Ponte Molle från 1866 på Det Kongelige Teater 1911.
Hemma i Danmark visades Ponte Molle med undertitlen Et kunstnergilde i Rom för senaste gången på Det Kongelige Teater 1911. Det är den svenska balettchefen Johannes Öhman som har givit de danska Bournonville-specialisterna Dinna Bjørn och Frank Andersen uppdraget att med utgångspunkt i Bournonvilles egna anteckningar imponerande väl återskapa det timslånga verket för den Kungliga Baletten med viss frihet, men ändå traditionsenligt.
Danska Marie í Dali har med scenografi och kostymer hållna i enkel stil skapat vackra guldålderinspirerade scenbilder med god hjälp Erik Berglunds ljusdesign. Och det är en skojig idé att baletten startar med ett svart-vitt filmklipp som liknar en gammal stumfilm och utgör en lämplig introduktion till den mycket mimiska första delen.
Här befinner vi oss i en lägenhet i Rom, där änkefru Fulvia bor med sina två döttrar och hyr ut en atelje till unga konstnärer. Den talangfulle danske Alfred ska resa hem för att gifta sig med sin förlovade medan hans två vänner som inte har några pengar, gärna vill gifta sig med husets två döttrar.
Allt ordnar sig, och i balettens andra del är det fest på krogen La Storta vid bron Ponte Molle (idag känd som Roms kärleksbro, Ponte Milvio). I den här delen finns det massvis med sprudlande dans och livsglädje i det varierade divertissementet, inklusive fina solon och mycket flotta hopp för herrarna. En hel militärorkester med elva musiker dyker upp på scenen till festen och hela föreställningen igenom vimlar det av välregisserade karaktärer.
Ponte Molle är en i raden av Bournonvilles italienska baletter som Festen i Albano, Napoli och Blomsterfesten i Genzano. Även om Ponte Molle varken när det gäller själva berättelsen eller musiken av V.C. Holm och A.F. Lincke kan mäta sig med mästerverket Napoli, har rekonstruktionen blivit till en ytterst charmerande historisk balett, som verkligen skulle vara lämplig att presentera hemma i Danmark, exempelvis under en kommande Bournonville-festival.
För att visa på balettspråkets mångfald presenteras Ponte Molle på programmet Distinktion tillsammans
med det superenergiska och kroppsekvilibristiska moderna verket Bill från 2010 av den israeliska stjärnkoreografen Sharon Eyal.

Bournonvilles Ponte Molle spelas till och med 12. november.

F

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser