Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Om konst och politik i Danstidningen 5/2016

2016-10-27

”All konst är politisk” säger koreografen Olivier Dubois till Danstidningens Ann Jonsson på dansbiennalen i Lyon, där han presenterar två koreografier, det ena är en guldglittrande version av Sound of Music, i regi av kollegan Alain Platel där handlingen plötslig stannar upp och medan dansarna ligger på golver och sprattlar i luften med benen reciteras texter om miljökatastrofter, terroristattacker, arbetslöshet, bankernas korruption m m
Budskapet kan vara direkt, men ändå inpakat i guldfransar som i denna musikal som man kan läsa mer om i Danstidningens senaste nummer.
Det finns ju också andra sätt att meddela sakernas tillstånd i världen. Konstnärer kan sätta oss i samband med en verklighet som kan få oss att förstå och reagera på vår egen samtid. Exempelvis har regissören Kirsten Dehlholm och hennes grupp Hotel Pro Forma skapat verket NeoArctic om den alarmerande situation som råder på planeten Jorden. På ett tydligt illusoriskt men ändå poetiskt och vackert sätt gestaltas konskvenser i det tidevarv i Jordens historia som präglas av mänskligheten, eller Atropocene som är benämningen på den era som domineras av människan och då särskilt mänsklighetens sätt att exploatera, utrota och förgifta i sina omgivningar.
NeoArctic är en manande, varnande men ändå mycket vacker föreställning. Det finns mer om den och mycket annat som har med konst och politisk att göra i Danstidningen nr 5/2016.

Fler Nyheter

Annonser