Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 05 oktober 2024

Sexualupplysning på scenen

2016-10-25

Fakta:

Namn: The Einstein of sex
Koreografi: Adelaide Bentzon
Författare: Pete Livingstone
Regissör: Nina Kareis
Musik: Pete Livingstone
Ensemble: Livingstones kabinet med Performere: Amia Miang, Pete Livingstone, Nina Kareis, Ole Håndsbæk Christensen, Brian Grønbæk, Bent Jacobsen och Molly Kareis Livingstone
Plats: Viften, Rødovre (på turné i Danmark)
» http://www.livingstoneskabinet.com/index.php/da/

Vad Albert Einstein var för fysiken, var den tyska läkaren Magnus Hirschfeld (1868-1935) för sexualforskningen. Redan 1919 var han medgrundare av Institut für Sexualwissenschaft i Berlin – det fösta i sitt slag. Dessutom etablerade han världens första HBTQ-organisation, och han utförde historiens första könstbytesoperation. Det var den danska bildkonstnären Einar Wegener, som blev till Lili Elbe under Magnus Hirschfelds kniv. Historien om denna banbrytande operation är skildrad i filmen The Danish Girl med Alicia Vikander i rollen som Gerda Wegener.
Magnus Hirschfeld är kanske inte så känd som sin landsman Einstein, men han spelar en viktig roll i sexualforskningens historia. En huvudroll har han också i Pete Livingstones välkomponerade musikaliska performance The Einstein of sex.
Trots sitt sympatiska motto: “Per Scientiam ad Justitiam” (at skapa rättfärdighet genom vetenskap) föll Magnus Hirschfelds vetenskapliga arbete inte alltid i god jord. Han blev kallad “ett gammalt snuskigt svin” och blev genombankat slagen tre år i rad, när han föreläste i München. Den judiske Magnus Hirschfeld menade inte att hetrosexualitet var det bästa och det riktigaste utan kategoriserade 64 möjliga former av sexuell orientering. Med en forskning som avvek så mycket från normen var han natuligtvis illa sedd av samtidens nationalsocialister och han blev tvungen att fly till Frankrike. Från sin excil fick han uppleva att hans klinik blev raserad av nazisterna och hans forskningsbibliotek uppbränt. Därför liknar scenen också en bombkrater när förestillingen slutar, och publiken har fått historien om den banbrytande vetenskapsmannen.
The Einstein of sex är upplysningsteater med massor av information och historiska fakta – och därmed helt idealisk som lärorik skolföreställning. Men The Einstein of sex är inte någon tung dokumentär-performance, för de många upplysningarna är serverade med humor, sång, musik och koreografiska element.
Tematiskt handlar The Einstein of sex om frihet och kärlek, men samtidigt också de krafter som kämpar emot detta. I Magnus Hirschfelds samtid var hans modståndare nationalsocialisterna, mens nutidens opponenter mot hans vetenskap är en bred skara av tongivande personer och deras anhängare. När Nina Kareis i rollen som Magnus Hirschfeld bland andra citerar Putin, afrikanska presidenter, islamiska imamer och danska högerpolitiker, ja så demonstretas tydligt att bara lite har förändrat sig under de närapå 100 år som det har gått sedan Magnus Hirschfeld började med sin forskning. Och när de övriga performerna sjungande återupptar de hatiska uttalandena, illustrerar det, hur snabbt och lätt ett snar och diskriminerande utsaga ger eko och slår rot hos andra. Och snart blir de förnedrande uttalandena uttadade av en talkör som om orden var befallningar från den utövande makten. Det er både ohyggeligt och obehagligt. The Einstein of sex är desvärre en ytterst aktuell föreställning och även mycket nödvändig teater.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser