Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Poetiskt uttrycksfull dans

2016-10-12

Fakta:

Namn: Because the day was sunny
Koreografi: Lidia Wos
Musik: Musik: Johann Sebastian Bach, Steve Reich, Tristan Honsinger, Max Richter, Zoe Keating
Ensemble: Dansare: Javier Perez, Jernej Briziak Diktläsning: Sonja Lindblom
Plats: Inkonst Malmö 6/10 2016
» http://www.skanesdansteater.se

Nästan på dagen tjugo år efter att den polska poeten Wislawa Szymborska fick Nobelpriset
i litteratur har Lidia Wos urpremiär på Because the day was sunny, en
inspirerad av Szymborskas poesi. Titeln är hämtad från en av poetens dikter, hon som kallas för den europeiska poesins Greta Garbo. Det är Malmöbaserade dansaren och koreografen Lidia Wos första koreografiska verk i helt egen regi, efter att i många år arbetat på Skånes Dansteater och andra dans-och teaterinstitutioner.
Lidia Wos har ambitionen att utforska hur poesins uttryck skulle kunna omformas till dans.
I svart basker, mörka solglasögon, klassisk kjol, tröja samt ordentliga kängor på fötterna tar hon plats på scen, som en eldsjäl till regissör, sätter sig med sin stora handväska i famnen.Ur den plockar hon upp
ett tjugotal föremål, många mäter tid, radar upp dem med viss ironisk lekfullhet runt sin stol.
Typiskt för Lidia Wos är att ha med föremål som sätter fart på föreställningen eller får symbolisk betydelse,här i ”Because the day was sunny” mer än vanligt. Efter en stund plockar hon ner sakerna i väska, alla utom en.
I nästa sekund kommer dansarna Javier Perez och Jernej Briziak in på scen, en av dem tar upp den boll som Wos lämnat kvar, studsar runt med racket till rytmiskt ljud som får scenrummet att vibrera. Lekfull, effektiv övergång, med. skenbart enkla konstruktioner, full av infall i detta minimalistiska mästerverk. En dansföreställning som tar ut svängarna med fantasi och ironisk humor, dansarna Javier Perez och Jernej Briziak utför ekvilibristiska rörelsemönster som öppnar upp nya perspektiv för vad den mänskliga kroppen kan utföra, spastiska ryckningar. ironi och svart humor. Dans och poesi står sida vid sida – inte att dans skulle illustrera poesi. Då och då reciterar Sonja Lindblom Szymborskas dikter som inspirerat till föreställningens olika scener. Lidia Wos dansföreställning är med sin distinkta ironi, förmågan att finna det stora i det lilla kongenial med i Szymborskas poesi , liksom i relation till poetens nyckelord ”hålla” och ”falla”.
(Senast man sett något liknande var Skånes Dansteaters utomordentliga lunchdans till poesi av Tomas Tranströmer i början av 2000-talet.)
Föreställningen utvecklar underfundigt dynamiska duetter mellan Javier Perez och Jernej Briziak, lekfullt surrealistisk blir den duett med dansarna på två runda pallar med snurrande rörelse som dessutom skapar extra skärande live ljud, som bryter mot förestälningens sofistikerade ljuddesign mellan Bach och modernism. Vid ett tillfälle står Lidia Wos med klassisk megafon och läser en dikt på polska, i dialog med Sonja Lindblom som reciterar på svenska, parallellt. Ordet tar plats på scen. Till dikten Katt i tom våning gestaltar en dansare i mörker ett ansikte i profil genom sofistikerat skuggspel på scenväggen. Ett annat temperament har dikten Terroristen ser på, där
Lidia Wos sitter vid ett litet bord i kanten av scenen i väntan på det som kanske skall ske – medan orden sveper in över den tomma scenen.
Because the day was sunny är en dansteaterföreställning som spränger gränser med sitt existentiella utforskande av vardag och livets mening med livfullt tilltal, visuell fantasi och okuvlig kärlek till dansen och poesin.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser