Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Om vänskap och integritet

2016-10-12

Fakta:

Namn: Meeting You
Koreografi: Koreografi och dans Helena Franzén och Ori Flomin
Plats: Dansstationen, Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Två dansare, koreografer och goda vänner sedan 1990-talet i New York möts i ett dansverk de skapat tillsammans Meeting You av och med Helena Franzén och Ori Flomin på Dansstationens stora scen i Malmö. Det är minimal scenografi bestående av en lysande kub i bortre hörnet på scen, enkla kläder barfota, vardagsnära.
Mötet mellan de två blir till en process där små steg tas för att komma närmare, se den andre och sig själv i en kontext av antingen ett vi – eller ett du och jag. Utan att det ena tar över det andra.
Helena Franzén och Ori Flomin har skapat en duett om vänskap och samhörighet med små medel, om hur man bit för bit bygger upp en relation. Helena Franzéns karaktäristiska abstrakta koreografi skapar koordination mellan de två, medan Ori Flomin svarar för visst undanglidande. I första fasen söker de kontakt med varandra, i vasst, starkt rörelsemönster, balanserar, lyfter och stödjer de varandra. De utforskar den andres blick på sig själv, dialektiskt, hur förståelse kan byggas upp, hur man egentligen kan lära känna en annan människa. En kort stund står de sida vid sida, jämlika med blicken ut mot oss i publiken. I fas två byter de ståndpunkt, längtan efter närhet tycks hota integritet och behovet av eget rum, fysiskt och psykiskt. Det uttrycks i aggressiv symbios, mycket kraftfullt. Därefter faller mörkret, framför den upplysta kuben rör de sig grafiskt som silhuetter, innan de slår sig ned på scengolvet för att tillsammans med publiken se en kort film av Håkan Jelk om sig själva i arbetskläder och ryggsäckar i en paus under repetitionen av sitt dansverk.
Meeting You blir till en lågmäld dansföreställning full av energi och strikt stringens i sin ständigt föränderliga duett om tvåsamhet på lika villkor, där de två på ett vackert sätt är oskiljaktiga.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser