Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 maj 2024

10-åriga arbetsstipendier till två danskonstnärer

2016-10-09

För ”konstnärlig verksamhet av god kvalitet under längre tid” har två danskonstnärer belönats med tioåriga stipendier av Konstnärsnämnden. Koreografen och dansaren Pontus Lidberg, som särskilt utmärkt sig för sitt handlag med dans på film, är en av stipendiaterna. Han slog igenom med dansfilmen The Rain 2007 och har sedan dess gjort ytterligare en film som fått fint internationellt mottagande: han tilldelades första pris i Lincoln Center’s Dance on Camera Festival i New York 2012 för Labyrinth Within och nominerades till en Bessie i Outstanding Visual Design för en danskväll kallad WITHIN (Labyrinth Within). Den presenterades också för en svensk publik, på Dansens Hus, samma år.
En ny film är på gång liksom ett nytt verk för New York City Ballet. Urpremiären äger rum i januari nästa år. Tidigare i år gjorde han ett nytt verk till Martha Graham Dance Companys 90-årsjubileum. På meritlistan står samarbeten med en lång rad prestigekompanier, framför allt i Europa. För Kungliga Baletten gjorde Lidberg en ny version av Raymonda 2014. Han leder också den projektbaserade gruppen Pontus Lidberg Dance. (se även Danstidningen 3/2016).
Claire Parsons heter den andra stipendiaten. Som koreograf och dansare har hon tillsammans med sin grupp Claire Parsons Co skapat performance, installationer och allkonstverk för scenen sedan 1990-talet. De har turnerat i stora delar av världen, i Europa och Asien lika väl som i Latinamerika. De har också gästspelat i Ryssland, Japan och USA. Ett möte med den amerikanska konstnären Robert Rauschenberg inför 2007 års utställning på Moderna Museet blev betydelsefullt för hennes fortsatta konstnärliga utveckling.
För många är Claire Parsons numera mest känd för sina arbeten för barn och unga som hon började rikta in sig på 2006. 2013 skapade hon Marmelad som hyllades på flera håll, här hemma och internationellt, och deltog i ett antal viktiga festivaler och dansmässor. Andra verk som skapats för den yngre publiken bär titlar som A Rose is a Rose is a Rose, Fyra Flickor (fritt efter Picassos pjäs) och BLÅS, som gjordes tillsammans med NorrlandsOperan i Umeå.
Claire Parsons Co gör nu succé med Gräs i ett samarbete med Marionetteatern/Kulturhuset Stadsteatern. För Kungliga Operans Unga på Operan skapas ett nytt verk som får sin premiär 2018.
(se även www.danstidningen.se/2015/09/01/steg-i-manga-konstriktningar/)
Sammanlagt får varje stipendiat drygt 1, 4 miljoner kronor fördelat på tio år och är det mest omfattande statliga stipendium som kan ges till en enskild konstnär.

Nancy Westman

Se vidare www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/konstnaersnaemndens-10-aariga-stipendium-till-fem-konstnaerer-inom-teater-dans-och-film-1594519

Fler Nyheter

Annonser