Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Kampen mot tyngdlagen

2016-09-16

Fakta:

Namn: Tusen år hos Gud
Författare: Stig Dagerman
Regissör: Viktoria Dalborg
Ensemble: Kompani Giraff (www.kompanigiraff.se)
Plats: Kilen, Kulturhuset Fri Scen, Stockholm
» http://www.kulturhuset.stockholm.se/Teater/Fri-Scen/Pjaser/2016/Tusen-ar-hos-Gud/

Tyngdlagen är den stora utmaningen för många av cirkusens discipliner. Inte konstigt att den lockar en nycirkuskonstnär som dramaturgiskt material för en uppsättning. Jongleringsbollar, luftartister, allt faller om man inte kan kontrollera konsterna.
I Tusen år hos Gud skapade Stig Dagerman en fantasi om vetenskapsmannen Isaac Newton och hans förhållande till Gud. Newtons upptäckt av tyngdlagen och jordens dragningskraft utmanas en kväll hemma hos Newton av Gud som besöker honom och allt börjar sväva – betjänten, teservisen, pigan.
Regissören Viktoria Dahlborg och Kompani Giraff skapade nyligen fin nycirkus för barn med Tvärslöjd vill gärna också närma sig magi, trollerikonster. Dessutom är en av de fyra rollerna i uppsättning en sångare, Peter Gröning, och nyskriven musik av Magnus Larsson ledsagar dramatiseringen som gjorts av Stina Oscarson. Med en jonglör, en lutakrobat och ytterligare en aktör blir det många konster och den obekväma känslan att alla medverkande måste få göra ”sin grej”. Vilket går ut över helheten.
Mitt på Kilens black-box-golv står en starkt vinklad scen där svävandets konst gestaltas genom glidåkning nerför och uppåtskruvande klättringar. Uppsättningens problem är balansen mellan Dagermans intrikata text och nycirkusen; det är som om tyngdlagen drabbat själva uppsättningen. Tekniken väger denna gång mer än det teoretiskt tunga temat om människan och Gud. En slags högtidlighet präglar stämningen; kanske en friare tolkning kunnat lösgöra poesin och fantasteriet i denna text.

Texten är tidigare publöicerad på Expressen Senbloggen 13 september.

Spelas till och med 18 september.
Se vidare www.kompanigiraff.se

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser