Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Akrobatik i lustarnas trädgård

2016-09-12

Fakta:

Namn: Bosch’ drøm
Författare: Idé og koncept: Samuel Tétreault, Martin Tulinius og Ange Portier.
Regissör: Samuel Tétreault
Ensemble: Les 7 Doigts, Dramaturg: Simon Boberg. Scenografi och video: Ange Potier.
Plats: Republique, Köpenhamn
» http://republique.dk/dk/forestillinger/bosch-droem/

Bosch drøm på Republique är en förtrollande och bildskön resa in i målren Hieronymus Boschs förunderlige universum.
Det är en genial idé, att Republiques konstnärlige ledare Martin Tulinius nu under 500-årsjubileet för Hieronymus Boschs död tillsammans med det kanadensiska nycirkuskompaniet Les 7 Doigts och den franska videokonstnären Ange Potier samarbetar om att hylla den fantastiska nederländske medeltidsmålaren. Tillsammans har gruppen bakom föreställningen Bosch dröm med Simon Boberg som dramaturg på ett fantastiskt vis lyckats levandegöra Boschs detalj- och symbolrika universum i en rad magiska och akrobatiska scenbilder med utgångspunkt i bl.a. Boschs berömda triptyk Lustarnas trädgård, som är fylld av kroppar i akrobatiska ställningar. Helt förtrollande är Ange Potiers videodesign och animationer, som för publiken in och ut ur Boschs målningar och sätter landskap, växtlighet, människor, djur och fantasiväsen i rörelse. Skojigt och väl fungerande varvas klipp från scenerier ur Bochs målningar och en entusiastisk konsthistoriker (artisten William Underwood), som framför scenen humoristiskt och upplysande berättar på engelska om Bosch och hans målningar.
Som i en dröm går konsthistorikerns dotter (trapetsartisten Evelyn Lamontagne) in och ut ur målningarna med ett rött äpple som en symbol för de karakteristiska röda bären i Lustarnas trädgård. I föreställningens många fascinerande drömvärldar, där vi startar vid Boschs dödsbädd, möter vi också surrealisten Salvador Dalí och sångaren Jim Morrison, som bägge har låtit sig inspireras av Bosch.
Med Dalí kommer vi på besök i Prado Museet i Madrid och med Jim Morrison på en psykedelisk tur i ett badkar, från vilket Morrison till ackompanjemang av The Doors’ musik bl.a. hissas upp i luften och i ett sensuellt trapetsnummer blir till mannen i nyckeln från den del av triptyken som representerar helvetet.
Boschs runda målning De sju dödssynderna ser vi raffinerat satt i rotation som en roulette, som vid varje stopp i korta klipp illustrerar detaljer ur målningen live på scenen.
Det är imponerande, hur endast sex artister föreställningen igenom kan gestalta både nutida människor och historiska konstnärer samt bönder, dårar, fåglar och andra väsen ur målningarna med god hjälp av fantastiska masker och kostymer. Hela tiden ingår artisternas specialiteter som akrobatik, jonglering och cyrhjuls-artisteri som en organisk del av de fortrollande scenbilderna i den mycket originella föreställningen.

Spelas till den 17 september.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser