Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Operans Balettchef Johannes Öhman tar tillsammans med Sasha Waltz över ledningen för Staatsballett Berlin

2016-09-07

Redan 2014 när koreografen Nacho Duarto blev balettchef för Staatsballett Berlin efter Vladimir Malachov, var koreografen Sasha Walt också en mycket stark kandidat till chefsposten, och besvikelsen var på många håll stor över att hon inte fick ta över. Kanske har just det som kompaniets ledning oroade sig över om en modern koreograf skulle ta över, nämligen den klassiska delen av repertoaren kunnat säkras, genom att den före detta klassiske dansaren Johannes Öhman nu blir hennes ”Ko-intendent”, så som det kallas på tyska. Kungliga Baletten har dock tid på sig att hitta en ny konstnärlig ledare. Nuvarande konstnärlige ledaren Nacho Duartos kontrakt löper ut i juli 2019.
Nyheten meddelades idag av Berlins borgmästare och kultursenator Michael Müller (SPD).
Dagstidningen Der Spiegel citerade Müllers ord från presskonferensen: ”Staatsballet Berlin är för närvarande den Tysklands största dansensemble och Berlins enda klassiskt skolade ensemble. I och med Waltz och Öhman Berlin får Berlin två kända personligheter inom den internationella dansvärlden. De kommer att kunna utveckla hela spektrat av danskonst från klassisk balett till nutida dans. (Das Staatsballett Berlin ist derzeit die größte Ballettkompanie Deutschlands und Berlins einziges klassisch geschultes Ensemble”, erklärte Müller in einer Mitteilung. Mit Waltz und Öhman bekomme Berlin zwei renommierte Persönlichkeiten des internationalen Tanzes. Sie sollen die ganze Spannbreite des Balletts entwickeln, von Klassik bis zum zeitgenössischen Tanz, so Müller weiter. Se vidare www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/staatsballett-berlin-sasha-waltz-wird-ko-intendantin-a-1111273.html
Tilläggas kan att Johannes Öhman kommer att kunna ha fler skandinaver som utvecklar Berlins dansvärld, att samarbeta med. För tredje året i rad leder Virve Sutinen, före detta chef på Dansens Hus i Stockholm Berlins viktigaste festival för nutida dans, Tanz im August www.tanzimaugust.de som har ett år kvar på sitt nuvarabde förordnande.
Den ovanliga lösningen med dubbelt ledarskap för Berlins Staatsballett har man aldrig tidigare prövat. Men Sasha Waltz och Johannes Öhman har samarbetat sedan länge. Bland annat är Kungliga Balletten i Stockholm det första kompani som förutom Sasha Walts Eget kompani: Sasha Waltz & Guests har fått dansa hennes verk Körper, som gavs i februari i år. Se www.danstidningen.se/2016/02/21/koppar-i-historiens-kvarnar/

Se även www.berlin.de/tickets/oper-und-tanz/nachrichten/4556530-3043937-sasha-waltz-wird-kointendantin-des-staat.html

Här hittar man även ett foto av Johannes Öhman, Sasha Waltz och Michael Müller från dagens presskonferens på Rote Rathaus i Berlin: www.deutschlandradiokultur.de/sasha-waltz-und-johannes-oehman-neue-doppelspitze-fuer-das.1008.de.html?dram:article_id=365212

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser